Saranda korkeuksista

Matkalle Albaniaan?

Vielä yksi, pikkuisen koostetumpi postaus Albaniasta, sitten ajattelin siirtyä normielämän ja -postausten pariin. 

Kuten aiemmista postauksista on ehkä voinut ymmärtää, Albania jätti minuun varsin hyvän vaikutuksen reissumaana; kaunis luonto, tietynlainen autenttisuus, siis elämä ilman mäkkäreitä ja Starbuckseja, vielä turisteihin tottumattomat mutta turismiin optimistisesti suhtautuvat ystävälliset albanialaiset ja mielenkiintoiset, ei-niin-nähdyt kohteet ovat ainakin minulle niitä Albanian suurimpia plussia, tällä kertaa ajattelin kuitenkin paneutua niihin pienempiin yksityiskohtiin Albaniaan matkustamisessa.

Ksamil

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Turvallisuus

Albania kohteena kuulosti ainakin itseni ja monen muunkin tutun korvaan hiukan pelottavaltakin kohteelta matkata; paljon on puhetta esimerkiksi Albanian korruptiotasosta, mikä on osiltaan estänyt muun muassa maan EU-jäsenyyttä. Luettuani itse matkakokemuksia Albaniasta lähdin kuitenkin matkaan varsin luottavaisin mielin - yleisesti ottaen maata pidettiin turvallisena erityisesti turistille, samaa sanottiin myös ulkoministeriön matkustustiedotteessa. 

Oikeastaan ainut turvallisuudentunnetta hiukan heikentänyt tekijä oli Albanian liikenne; niin kaoottista ja säännöistäpiittaamatonta liikennettä en ole missään ikinä kokenut, jopa Italian liikenne tuntuu leppoisalta siihen verrattuna. Tiet olivat ainakin omilla reiteilläni paikoitellen varsin kehnossa kunnossa, ja kiitin itseäni siitä, etten ollut harkinnutkaan vuokraavani autoa ja ajavani itse. 

Muilta osin en voi kuin kompata muiden kokemuksia Albanian turvallisuudesta, toki itse myöskään en ottanut mitään sen suurempia riskejä asian suhteen ja esimerkiksi pimeän laskeutuessa suuntasin usein minäkin jo hotellille. Taskuvarkauksia helposti mahdollistavia väkijoukkoja ei myöskään kovin herkästi Albaniassa kerry, ei edes pääkaupunki Tiranassa, toki silti kannattaa pitää aina hyvää huolta tavaroistaan, itse yksin matkustavana ehkä hiukan hysteerisestikin joskus huolehdin käsilaukustani. 

Yhtäkään vähänkään uhkaavaa tilannetta en itse siis kokenut, en edes epämiellyttävää huomiota yksin matkustavana naisena, siinä missä Kreikan puolella käväistessäni välittömästi alkoi lentosuukkojen lähettelyt ja kyselyt seuran kaipuusta. En myöskään viikon reissuni aikana nähnyt ainuttakaan ihmistä humalassa, toki en tosiaan myöskään juuri liikkunut ulkona yhtään myöhempään illalla. 

Butrint

Palvelu ja kieli

Albanialaiset suhtautuvat yleisesti ottaen turismiin varsin optimistisesti ja positiivisesti. Sen vuoksi palveluun halutaan tosissaan panostaa ja antaa turisteille maasta hyvä kuva, ja tämän huomaa myös käytännössä. Erityisesti hotelleissa palvelu oli todella ystävällistä ja hyvää, näissä myös englannin kielitaito vastaanoton henkilökunnalla varsin hyvä. Muilta osin kielitaito oli varsin vaihtelevaa, muttei ikinä sellaista, etteikö olisi pärjännyt. Suurimmasta osasta ravintoloita löytyi englanninkielinen ruokalista, joten ruoatta ei koskaan jäänyt, taikka saanut jotain aivan muuta kuin kuvitteli tilaavansa. Toki itse matkustin nimenomaan sellaisille alueille, joissa ollaan jo vähän tottuneempia turisteihin, pienistä paikkakunnista kuulin muilta turisteilta myös toisenlaisia kokemuksia, mutta kuulemani mukaan sen, mitä ehkä kielitaidossa uuvutaan, paikataan sitäkin paremmalla ja ystävällisemmällä palvelulla, siis todella yritetään auttaa asiakasta niin hyvin kuin mahdollista. 

Saranda

Hintataso

Yksi asia on selvä: ainakin vielä Albania on eritysesti Pohjoismaista tulevalle varsin edullinen matkakohde. Hotellit maksavat maksimissaan puolet siitä, mitä täällä päin maailmaa pitäisi pulittaa, samoin ruoka: kertaakaan en maksanut ateriastani juomineen yli 1000 lekiä eli noin 8 euroa, ja esimerkiksi viinilasillisten kaadot olivat usein varsin runsaita. Julkiset kulkuneuvotkaan eivät paljoa matkakassaa verottaneet: lentokenttäbussiin pääsi reilun puolen tunnin bussimatkalle alle kahdella eurolla, viiden tunnin bussimatka Tiranasta Sarandeen maksoi noin kymmenen euroa. Ravintoloissa toki on tapana antaa juomarahaa noin 10 prosenttia. 

Tiranan pyramidi, Enver Hoxhan muistomerkki

Niitä ei-niin-positiivisia puolia

En voi jättää mainitsematta ainakin yhtä asiaa, joka valitettavasti jäi varsin kirkkaana mieleen Albaniasta: roskan määrää. Siis roskaa oli kaikkialla. Pääkaupunki Tiranassa ehkä hiukan vähemmän, tai vähemmän silmiinpistävästi, sen sijaan muun muassa vuorilla ja teiden varsilla käsittämättömiä määriä. Erityisesti kauniin luonnon keskellä sen näkeminen tuntui kovin pahalta, sillä roskaa tuntui olevan loputtomasti. 

Matkantekoa puolestaan hiukan haittaa ja hidastaa julkisen liikenteen organisoimattomuus. Aikatauluja on vaikea ja joskus mahdotontakin löytää netistä, ainakaan englanniksi. Bussien lähtöpaikat saattavat myös vaihdella, paras tapa löytää oikea bussi ja oikea "asema" (tai siis kadunpätkä) on kysellä paikan päällä. Sen sijaan kun sen aikataulun löytää, bussit tosiaan tuntuvat lähtevän ja kulkevan ajallaan. 

 

Yleisesti ottaen Albania on köyhä maa, ja sen huomaa monesta asiasta. Itselle jäi kuitenkin sellainen mielikuva, että albanialaiset itse haluavat antaa ulkopuolelle toisenlaisen kuvan, enkä ole ikinä elämässäni esimerkiksi nähnyt yhtä paljon väärennettyjä merkkituotteita; lähes jokaisella kaupungissa vastaantulevalla nuorella naisella oli "Guccin" ja "Louis Vuittonin" laukkuja, joista huokui muovinen feikkiys pitkän matkan päähän. Toisaalta kuitenkin tuntui myös siltä, että siitä vähästä, mitä on, pidetään tosissaan myös huolta. Autonpesupaikkoja oli joka kulmauksessa, myös talot vaikuttivat ehkä kuluneilta mutta hyvin hoidetuilta. Hotellissa pestiin ja puunattiin ulkorappusia päivittäin, jopa kylttiä pestiin ja kiillotettiin. 

Kaiken kaikkiaan siis lämpimät suositteluni Albanialle reissukohteena, ainakin vielä nyt, kun suuremmat turistimassat eivät sinne vielä ole löytäneet.

Nyt on kuitenkin aika palata pikkuhiljaa arkeen täällä Oslossa. Se onneksi alkaa parhaalla mahdollisella tavalla, illallisella parin lempi-ihmiseni kanssa täällä, muutenkin viikolle on suunniteltuna vaikka mitä kivaa tekemistä, siis vaikka eilen hiukan vaivasikin vähäisten yöunien jälkeinen lomalta-paluu-blues, tuntuu arkeen paluu juuri nyt aika ihanalta. 

<3: Aino Katri

Mainos
Mainos