Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirjan pitäminen on erittäin toimiva keino ymmärtää ja tasapainottaa omaa syömistään. Sitä voi suositella niin ahminnasta, jatkuvasta napostelusta kuin ylipäätään kaikenlaisesta hallitsemattomasta syömisestä kärsiville, ainakin joksikin aikaa pidettäväksi. Ruokapäiväkirjan pitäminen vaatii hieman aikaa ja vaivaa, mutta yleensä sen kirjoittaminen antaa kuitenkin enemmän kuin ottaa. Tietenkin oleellista on rehellisyys itseään kohtaan ja ihan kaiken syömisen ja juomisen ylöskirjaaminen.

 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Myös itse pidän toisinaan edelleenkin ruokapäiväkirjaa. Yleensä sellaisissa tilanteissa ja ajanjaksoina, kun syömisen hallinta meinaa tuottaa hankaluuksia. Itselläni hallitsematon syöminen ilmenee ruoka-aikojen ulkopuolella tapahtuvana turhanpäiväisenä naposteluna ja syömisen miettimisenä. Mieli haluaisi hakea ylimääräisestä napostelusta mielihyvää ja helpotusta, esimerkiksi vaikkapa väsymykseen, stressiin, apeaan mielialaan tai liian arkiseen (lue tylsään) oloon. Aina syy ei edes ole selvillä. Tilannetta kuvaa hyvin lause "nälkä ei ole, mutta jotain tekee mieli". Mielen tekee jotain mieli.

 

Viime viikkoina minulla on ollut hieman hankaluuksia pysyä ruokasuunnitelmassani. Ruoka-aikojen ulkopuolella on esiintynyt naposteluhalukkuutta, vaikka olenkin syönyt säännöllisesti ja riittävästi ruoka-ajoilla. Tästä syystä aloin taas pitämään ruokapäiväkirjaa, ainakin toistaiseksi. Tällä hetkellä käytössä on postauksen kuvissakin näkyvä vihko. Itse tykkään liimailla ruokapäiväkirjaani myös tarroja. Hommaan toki kelpaisi pelkkä tyhjä ruutuvihkokin, mutta itse tykkään kaikenlaisista kauniista vihkosta ja tarroista tuomaan hommaan lisäiloa. Hieman tällaista "naishömppää" ;). Kirjaan siis vihkoon kaikki syömiseni ja juomiseni ylös ajankohtineen.

 

Lämpimästi voin suositella muillekin samojen asioiden kanssa kamppaileville. Muutamakin päivä voi aukaista silmiä omalle ruokailulle ja/tai tuoda lisäpotkua hommaan.

 

Seuraa Askeleita-blogia Facebookissa.

Kommentit

Käyttäjän Kristiina/Meidän mökki ja kaupunkikoti kuva

Aina välillä olen pitänyt ruokapäiväkirjaa, mutta nyt on pitkä aika siitä kun viimeksi kirjoitin syömisiäni ylös. Pitäisi varmaan taas kirjoitella, ettei ihan repsahda syöminen!
Mainos
Mainos