What if... Kuva: paulitaylor.com / Credits: Mike Clarke, Shirley Ayres

#13: Disruptio.

Mikä / mitä on disruptio?

"Disruptiomalli pohjaa Harvardin yliopiston taloustieteen professorin Clayton Christensenin näkemyksiin. Vakiintuneelle ja stabiilille alalle tulee uusi toimija, jota tyypillisesti kukaan ei aluksi ota vakavasti. Toimija, joka sitten hitaasti – tai yllättäen, riippuen näkökulmasta – rapauttaakin olemassa olevat rakenteet ja toimintamallit huomattavasti halvemmilla ja ketterämmillä ratkaisuilla.", sanoo Kari Kuukka.

"Disruptiolla tarkoitetaan markkinoilla tapahtuvaa murrosta – häiriötä, hajaannusta tai sekasortoa, jonka jokin uusi innovaatio aiheuttaa. Häiriö, tosin, on mielestäni liian negatiivinen termi tässä yhteydessä käytettäväksi. Poikkeuksetta disruptio parantaa tuottavuutta tai ainakin rahalla saatavaa vastinetta. Oli termi sitten mikä tahansa, oleellista on se, että disruptiivinen innovaatio tai teknologia aiheuttaa markkinoiden uudelleen määrittymisen.Vanhat toimijat tyypillisesti ensin vähättelevät uutta lähestymistapaa, sitten kieltävät ilmiön olemassaolon ja lopulta kuihtuvat olemattomiin todeten, että mitään ei ollut tehtävissä.", kuvailee Timur Kärki tässä kirjoituksessaan

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tiedättehän, eräänlainen Uber-ajattelumaailma. Keskusteluissa onkin jo lähtenyt elämään tuo käsite/määrite Uber: esimerkiksi "terveydenhuollon Uber", "hotellitoiminnan Uber (AirBnB)" jne.

Kuva: paulitaylor.com

Tämä vaatii meiltä oikeasti ihan uutta ajattelumaailmaa. Mutta sitten kun uskalletaan siihen ajattelumaailmaan sukeltaa niin huomataan että perhana, ennen on tehty asioita turhaan, on tehty päällekkäistä ja liian paljon aikaa vievää työtä mihin meillä on jo olemassa teknologiset ratkaisut jotka säästävät ihmisen työpanosta sinne minne sitä oikeasti tarvitaan! Okei, tästä että mä alan käyttää huutomerkkejä lauseiden lopussa huomaa että mä olen oikeasti innostunut aiheesta, mutta antaa mennä kun on alapesu tehty! :D

Mä tiedän että tämä on monille meistä pelottava aihe ajatella. Heti nousee tietysti mieleen että "tarvitaanko minua ja minun työpanosta enää tulevaisuudessa?", "noniin, robotitko muka hoitavat vanhukset tulevaisuudessa, niin varmaan!"... Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja mutta kyllä tää on sellainen aihe että tää pitää rohkeasti ottaa esiin myös meidän alalla, terveydenhuollossa. Tämä vaatii minulta, työntekijältä sen että en ole enää yhden alueen kapea-alainen osaaja vaan avaan omaa ajatusmaailmaani ja laajennan osaamistani. Muistattehan, sen out of the box -ajattelun mistä aiemmin mainitsin ;) 

Miettikää yksinkertaista tapausta, esimerkiksi tuota aiemmin blogissani mainitsemaa Heltti-työterveyspalvelua: Ei vastaanottohuoneita, ei valkoisia takkeja (jos niitä ei oikeasti tarvita!), vaan joustava ja kerrankin ihan oikeasti asiakaslähtöinen ja tarpeet huomioiva palvelu joka on myös ketterä ja joustava toteuttaa. Ja tämä, mikä on nannaa työnantajapuolelle - myös hemmetin paljon halvempi toteuttaa! Olen pahoillani jos pahoitit mielesi tästä, mutta näin se vaan tulee menemään. Myös oma työnantajani PHSOTEY ja Ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24 on ollut ihastuttavan aktiivisesti mukana toiminnan kehittämisessä, palvelumuotoilussa sekä disruptiivisessa ajattelussa. HUS on upeasti mukana eHealth-kehityksessä ja osallistaa myös asiakkaita, kuten kuuluukin. PHSOTEY:n Hyvis-sivut ja HUSin Terveyskylä ovat ehdottomasti askeleita oikeaan suuntaan, vaikka vielä tosin voisi kuvailla että "baby steps"... :)

On sanomattakin selvää, että kaikkea terveydenhuollon toimintaa ei voi näin radikaalisti mullistaa. On olemassa osa-alueita (esimerkiksi kirurgiset operaatiot, leikkaussalit) joidenka toimintaa ei voi tuosta vaan yht'äkkiä aloittaa missä vaan. Mutta monta toimintoa on sellaista jotka voidaan toteuttaa nykyistä innovatiivisemmin. Mut mun mesitsi on että olkaa luovia! Monipuolistakaa osaamistanne! Mahtava merkki bisneksen uusiutumiskyvystä on eilen Maikkarin Kymmenen Uutisissa ollut juttu pyörähuollosta, joka tulee luoksesi! Tsekkaa tästä mikä juttu toi Pyörähuolto Ovella oikein on!  Ja ei, nää ei ole maksettuja mainoksia vaan esimerkkejä innovatiivisuudesta! Don't fight it - feel it! 

"There’s no question about whether the Uber , AirBnb, Facebook and Alibaba of the public sector will emerge.

It’s simply a matter of when."

- Pauli Taylor

(Lue juttu joka inspiroi mua tähän blogikirjoitukseen, linkki tässä! Blogin kirjoittajalta, Paul Bromfordilta on saatu lupa hänen blogistaan napattujen kuvien käyttöön tässä blogissa)

Mainos
Mainos