Hyvä käytös pelastaa paljon. Kuva: Pixabay

#159: Kohtaamisia

Mä olen elämäni aikana -töissä ja siviilissä- kohdannut aika paljon ihmisiä.

Jos mietitään vaikka sitä päivystyspolin triagea, siinä kohtaa noin 3-5 minuutin välein aina vähintään yhden uuden ihmisen. Näin kohtaamisia tulee tunnissa helposti 20 kappaletta. Kun otetaan huomioon esimerkiksi potilasta saattavat omaiset / ystävät, niin määrä helposti tuplaantuu.

Kiire haittaa päivystyksessä kohtaamista. On rajattu määrä käytettävissä ihmiselle ja asialle, joka sillä kyseisellä hetkellä on sille ihmiselle suuri asia. Kun taas triagehoitaja (tai joku muu päivystyksessä työskentelevä) kohtaa tämän ihmisen, on yleensä kiire ja tekemättömät työt ja muut potilaat kilpailevat huomiosta tasavertaisesti. Näissä nopeissa kohtaamisissa on oltava hyvin tarkkana. Ei saisi antaa kiireen ja rutiinimaisuuden näkyä, ei toisaalta voi myöskään ottaa jokaista asiaa joka 3 minuutin välein sieluun ja tunteisiin asti koskettamaan. On osattava siis olla sopivan kohtelias, nopea ja elää hetkessä. Tai oikeastaan hetkissä, jotka vaihtuvat hyvin nopeasti.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Uskoisin, että meiltä ei siinä nopeassa kontaktissa odotetakaan että uppoudumme tunteita myöten asiakkaan / potilaan elämään. Uskoisin, että meiltä odotetaan niissä hetkissä sitä, että on oikeasti läsnä edes sen lyhyen ajan. Joskus työpuhelimet, ensihoito, Virve-puhelin keskeyttävät tämän läsnäolon aika tehokkaasti...

On siis vaan tehtävä parhaansa. Pahoiteltava häiriöitä, järjestettävä erityisen herkkiä tilanteita kuten vaan parhaiten sen voi tehdä. 

Toista ihmistä ja sitä hetkeä pitää kunnioittaa.

Kaikessa työssä on kohtaamisia toisten ihmisten kanssa. Mutta hoitajan työssä ne kohtaamiset ovat erityisen herkkiä. Esimerkiksi liikuntakyvyttömän potilaan avustaminen, syöttäminen, peseminen... Yleensäkin se, että kohtaa ihmisen intiimin puolen, alastomuuden. Jopa niin, että siinä saattaa olla kahden täysin erilaisen maailman erottavana tekijänä vain päivystyksen valvontahuoneen verho. Tämä ihmisen intiimiyden ja alastomuuden kohtaaminen on sellainen asia jota mä olen hyvinkin paljon miettinyt.

Tee parhaasi. Pitää muistaa että samalla tavalla kuin potilaan hetki ja kohtaaminen on ainutlaatuinen niin myös sinä, hoitaja, olet ainutlaatuinen. Siinä kaksi maailmaa tosiaan kohtaavat, ja niissä maailmoissa voi olla kovinkin erilaiset teemat ja sävyt samaan aikaan.