Meaning of words. Kuva: Pixabay

#160: Sana.

Useimmat meistä varmasti ovat puhuneet kameralle ja katsoneet omaa puhetta / esitystä jälkikäteen. Siinä kiinnittää huomiota omaan puheenparteen - minkälaisia sanoja käyttää, minkälaista elehtimistä, elekieltä itsellä on tapana harrastaa.

Sanojen valinta on joissain tilanteissa erityisen herkkää ja tärkeää. Päivystyksessä, esimerkiksi kuolevan potilaan omaisia kohdatessa kannattaa muistaa tilanteen erityinen merkityksellisyys sille toiselle osapuolelle. Sana / sanat, joita hoitaja tai lääkäri siinä tilanteessa sanovat, voivat tuossa erityisessä herkkyydessä jäädä mieleen kaikumaan vuosiksi. Mä olen oppinut, että mitä herkempi tilanne, sitä tarkemmin mietin etukäteen mitä meinaan sanoa. Kuolevaa potilasta hoidettaessa ei toki ole tarpeen sanoa mitään, varsinkin jos itsellä on kova tarve saada hoitajana sanottua jotain mikä helpottaisi tai parantaisi tilannetta. Sellaisia sanoja ei ole.

Sanojen etymologiaa eli merkitystä mä olen miettinyt paljonkin. Kuinka minä olen SAIRAANhoitaja, erikseen on olemassa TERVEYDENhoitajia. Itseäni huvittaakseni ja ehkä hieman myös ammatillista itsetuntoa nostaakseni olen joskus leikillään todennut, että terveydenhoitajan epäonnistuessa työtä jatkaa sairaanhoitaja. No, se ei tietysti ole totta koska meille sairaanhoitajille kuuluu työnkuvaan myös ennaltaehkäisy ja terveyttä ylläpitävä hoito. Ja muutenkin - terveydenhoitajat ovat hyviä tyyppejä ja tekevät älyttömän tärkeää ja hyvää duunia!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

On myös muita alan sanoja joiden taustaa on hauska joskus miettiä. Farmaseutti, sen sanan etymologia on selkeä - farmakologiassa. Lääke, lääkäri... Laboratorio on tieteen, tekniikan tai taiteen suorituspaikka. Labor, työvoima tai työ.

Sinänsä hyvää tarkoittava sanallinen viesti voi saada pienelläkin muutoksella aikaan esimerkiksi toiselle tunteen, että hänen asiansa mitätöidään. Lisäämällä esimerkiksi "muka"-sanan kysymykseen saadaan toiselle osapuolelle äkkiä tunne, että ollaan eriarvoisia keskustelussa. "Miten sinä muka haluaisit asian ratkaista?" Kehuttaessa toista, varo aloittamasta sivulausetta sanalla "mutta" (eng. but), se mitätöi kaiken mitä olet toiselle juuri sanonut!

Älä siis mieti liikaa, mutta mieti välillä. Mieti sitä, miten asiasi tuot julki. Katso silmiin ja ole rehellinen kun puhut ja esiinnyt, vilpittömästä ja rennosta puhujasta pidetään varmasti. Jos et ole varma kannattaako asiaa sanoa, mieti hetki. Joskus oikea ratkaisu on olla hiljaa.