Seuraava potilas! Kuva: Pixabay

#186: Sairaanhoitajavastaanotto

Hyvin suuren osan mun ammattiurastani päivystyksessä (sekä osan myös terveyskeskuksessa) mä olen työskennellyt hoitajavastaanotolla. Tarkoittaa siis itsenäistä vastaanoton pitäjää, jolla tulee myös olla kyky normaalia itsenäisempään päätöksentekokykyyn koskien potilaan terveydentilaa. On melkoisen vastuullista tavata potilas aivan itsekseen, tutkia hänet ja yrittää bongata mikä on ongelman nimi.

Hoitajavetoista vastaanottoa pidetään toki monessa muussakin paikassa kuin vain päivystyksessä. Erikoissairaanhoidossa esimerkkeinä voisi olla esimerkiksi kardiologian poliklinikan tahdistinhoitaja, perusterveydenhuollossa diabeteshoitaja tai akuuttivastaanoton hoitaja. Meidän hoitajien erikoisosaamista (suppeaa ja laajaa) siis tarvitaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kävin pari vuotta sitten lisäkoulutuksen "sairaanhoitajan rajattu lääkkeenmäärääminen" Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa. Koulutuksen pääpainotus oli antaa paremmat valmiudet tutkia ja hoitaa potilas. Reseptinkirjoitusoikeus oli siitä koulutuksesta vain yksi osuus, joka tosin on päätynyt nimeen saakka. Eittämättä tietysti lääkehoito on olennainen osa potilaan hyvää kokonaisvaltaista hoitoprosessia.

Kyseistä koulutusta voin suositella erittäin lämpimästi kaikille teille, ketkä pidätte sh-vastaanottoa tai suunnittelette sellaista piakkoin tekevänne. Tämä ei ole maksettu mainos, mutta Jyväskylän AMK on mainio paikka, opetus on hyvää! Suosittelen sitä jos mietitte mihin Ammattikorkeakouluun hakisitte.

Itsenäinen, hoitajavastaanottoa pitävä kokenut hoitaja on oiva työkaveri päivystyksen lääkärille. Uskoisin, että kustannusnäkökulmasta katsottuna myös johtoporras on tyytyväinen sh-vastaanoton olemassaoloon, ylläpitoon ja kehittämiseen. Olen kuullut, että jossain toimipisteissä hoitajavastaanotto on haluttu työpiste, jossain ei-haluttu. Minä haluaisin kyllä nähdä sen vahvan erityisosaamisen paikkana ja osoituksena luottamuksesta, en "rangaistuksena".

Paljon olisi tarinoita jaettavana tuolta hoitajavastaanotoltakin. Ehkäpä joku kerta HybridiHoitaja -blogissa kerron tarinan sieltäkin.

Kommentit

Käyttäjän Nina kuva

Saatkos muuten minkä verran palkkaa kun siulla on oma vastaanotto ja rec oikeus?
Käyttäjän Tervaa haavoihin kuva

Suomessa sen paremmin kuin maailmallakaan ei ole lääketieteellisesti pätevää näyttöä hoitajavastaanoton tuloksista. Esitellyt tutkimukset eivät ole sellaisia. Esim. korvatulehdusdiagnostiikka on ajoittain vaativaa jopa korvalääkärillekin, jolla sentään on yleensä korvamikroskooppi. Sinuitin oikea diagnostiikka edellyttää takarinoskopiaa ja nenän tähystä (suomalainen väitöskirja). Lääkityksen kokonaisarviointi on haastavaa lääketieteen erikoislääkärillekin. Paras apu siinä on farmasisti, jonka lääketietous on ylivertainen myös lääkäriin nähden. Lääkäri voi hyödyntää tämän tiedon potilaan sairauksien suhteen. Jotta hoitajien työ olisi todella korkeatasoista, sen kannattaa perustaa hoitajien omaan koulutukseen, joka tähtää hoitotyöhön ja potilaan voinnin seurantaan. Hoitajavastaanotoilla subjektiivisuus saattaa hämärtää tätä. Hyvät tulokset syntyvät tutkimusten mukaan nimenomaan tiimityöstä ja hoitaja-lääkäriparityöskentelystä sekä juuri mainitsemiesi erikoishoitajien seurannasta kroonisissa sairauksissa. Näihin kannattaa panostaa. Yhteistyö on paras toimintatapa. Omassa vastaanotossa on riskejä, koska tieto-taito sairauksista varsinaiseti puuttuu. Sitä ei voi etsiä, mistä ei tiedä. Mutta ilman korkeatasoista hoitotyötä mikään ei pyöri!
Mainos
Mainos