"Kuvaus ei vie kuin hetken..." Kuva: Pixabay

#204: Viikon teknologiapläjäys.

Paljon kaivattu, ikävöity, ihmisten huulilla oleva, janottu… HybridiHoitaja -blogin Viikon Teknologiapläjäys - Se tulee tässä!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Tulevaisuuden trendit terveydenhuollossa

 

Tulevaisuudessa, eikä siihen mene välttämättä enää kauaa, meillä on kotonamme vartaloa skannaava, hengitystä analysoiva laite. Se mittaa sensorien avulla kehomme vitaalidataa päivittäin ja saa muodostettua siitä tietyn "baseline data"-tason. Näin ollen järjestelmä huomaa varhaiset merkit terveydentilan muutoksissa.

 

Tämän jälkeen laite voi tarvittaessa muodostaa etäyhteyden hoitavaan tahoon - lääkäriin ja/tai hoitajaan. Lääkäri voi määrätä potilaalle jatkotutkimuksia, joita ei välttämättä suoriteta sairaalassa, ainakaan siinä perinteisessä sairaalassa johon potilas menee lääkärin luo. Hoito voidaan useissa tapauksissa tuoda potilaan kotiin - Potilaan koti on "Point of Care" (Vrt. POC-testit sairaalassa, esim. sokeri, hemoglobiini)

 

Lääkäri voi myös määrätä personalisoituja lääkkeitä, älylääkkeitä jotka muuntuvat elimistössäsi, muokkaavat taudinaiheuttajaa ja DNA:ta ja hoitavat sairauden -esimerkiksi Alzheimer- kokonaan, kerralla!

Okei, foliohattu yöksi naulaan mutta en minä aivan omiani horise. Katso vaikka tästä videosta!

Health Predictions - The Future of Healthcare

 

 

Tulevaisuuden - tai siis nykypäivän TT-kuvauslaite

 

TT-kuvauslaitteita on ollut olemassa jo pidempään. Ihmiset ovat tottuneet niissä käymään ja varmasti pitävät niitä edelleen samanlaisina laitteina kuin mitä ne olivat jo 25 vuotta sitten. Mutta ei - nämä(kin) vehjekset kehittyvät jatkuvasti, meidän eduksemme!

 

Vanhanaikaisen TT-koneen  (eli ns. "viipalekuvauslaitteen) viipaleen paksuus on noin 4cm, alla olevassa videossa nähtävällä uudistuneen laitteen isommalla (16cm) viipaleella esim. sydämen saa kuvattua yhden viipaleen kuvalla. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi lyhentynyttä kuvausaikaa ja uskoisin, että myös pienempää säderasitusta (korjatkaa, jos olen väärässä!). Lyhentynyt kuvausaika on erityisen hyödyllinen esimerkiksi lasten kuvauksessa.

 

Kuvattuaan lapsen sydämen tämä uuden sukupolven TT-kuvauslaite  voi muodostaa sydämestä 3D-kuvan jota radiologi ja kirurgi voivat pyöritellä näytöllä etsiäkseen vikaa sydämestä. Eikä tässä vielä kaikki - laitteen kuvista voi tulostaa myös 3D-tulostimella sydämen "muotokuvan". Näin ollen kirurgi pääsee (myös sydämen sisään) katsomaan jo ennen leikkausta mitä pitää korjata ja suunnittelemaan miten kyseinen vika/vaurio korjataan. Ja kaikki tämä hyvissä ajoin, ennen toimenpidettä.

 

Ainiin - Ja btw, tuo kuvaus"rinkeli" ottaa sekunnin aikana, yhdellä pyörähdyksellä 1000 kuvaa. Madness!

 

Under The Hood Of GE's Revolutionary CT Scanner - In The Wild - GE

 

Mainos
Mainos