Juna kulkee. Eteenpäin. Kuva: Pixabay

#214: Ihmisen lyhyt historia.

Mä olen jo jonkin aikaa tahkonnut opusta nimeltä Ihmisen lyhyt historia. Sen on kirjoittanut historian tohtori Yuval Noah Harari, joka on israelilainen historiantutkija, professori ja kirjailija.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Kirjassa käsitellään ihmisen historiaa aina sieltä alkuhämäristä, miten Homo Sapiens kehittyi vuosituhansien saatossa tämänlaiseksi kuin minä ja sinä olemme nyt.

 

Paljon on tapahtunut ihmiskunnan tähänastisen historian aikana, paljon on verta vuodatettu ja paljon virheitä tehty. On kärsinyt sekä kanssaihminen, eläinkunta, kasvikunta sekä maapallo yleensäkin. Ensin on opittu veistämään työkaluja, sitten kommunikoimaan - Puhumaan ja kirjoittamaan. On opittu viljelemään maata, käymään kauppaa, rakentamaan yhteiskuntajärjestelmiä. On rakennettu numero- ja mittajärjestelmiä sekä opeteltu pitämään kirjaa vuoden viljasadosta (muinaiset sumerilaiset pitivät savitauluissa kirjaa viljasadosta, sekä myös opettelivat varastoimaan viljaa "pahan päivän varalle").

 

Kaikkia näitä asioita me 2000-luvun ihmiset pidämme varmasti itsestäänselvyyksinä. Ja itsestäänselvyyksiä ne osittain ovatkin, onneksi. Esimerkiksi yhteiskuntarauhan puolesta ei meillä Suomessa onneksi tarvitse sotia ja taistella. Se on iso asia se.

 

Harari avaa ihanan reippaasti pinttyneitä ajatusmalleja tässä kirjassa. Esimerkiksi länsimainen ihmiskäsitys, jonka mukaan jokainen ihminen on syntyjään tasavertainen: Niin ei se kuulkaa ole. On eroja geeniperimässä, syntymäpaikassa, perheoloissa. Maailma on epäoikeudenmukainen,  luonto on epäoikeudenmukainen. Me ihmiset yritämme parhaamme mukaan -esimerkiksi säännöillä, järjestelmillä ja lakipykälillä- tasoittaa niitä röykkyjä elämän tiessä tasaiseksi tieksi kaikille kulkea.

 

Kirjaa lukiessani näin teknologiahörhönä nousi mieleen teknologia tasavertaistavana tekijänä. Otetaan esimerkiksi kehitysmaat ja LED-valaisinteknologia sekä vedenpuhdistukseen sovellettavat teknologiat (suodatin, joka puhdistaa esimerkiksi koleran ja hepatiitin juomavedestä). Suomihan on #muuten cleantech sektorilla johtavia maita ja Lahti -kotikaupunkini- on sen tiukintä ydintä.

 

Kirjassa käydään läpi myös naisen ja miehen asema ja sen kehitys, tasa-arvon pitkä kehityskaari, miehisyys ja naiseus.

 

Tässä kirjassa on niin paljon mielenkiintoista, näkökulmia avaavaa luettavaa, että sen oikeudenmukainen ja tasapuolinen referointi olisi tässä mahdotonta. Niinpä suosittelen sua lukemaan tämän kirjan: Ihmisen Lyhyt Historia.

 

Ihmisen historia kiinnostaa minua, onhan siinä kyse minun isieni ja esi-isieni hyvin pitkästä taipaleesta pimeän luolan perältä tänne valokuidullisen internetin vauhdittamaan tietoyhteiskuntaan.

Mainos
Mainos