Tai vaikka hälytysarvo labratuloksesta hoitajan / lääkärin älykelloon. Why not?! Kuva: Pixabay

#247: Mustekynä ja seurantalomake.

"Onko jollain taskussa punaista kynää? Mä merkkaisin nämä arteriapaineet tähän seurantalomakkeeseen!"

Tämä lause ei kuulu suomalaisen terveydenhuoltoyksikön henkilökunnan sanavarastoon vuonna 2018. Sen ei olisi pitänyt kuulua enää pitkään aikaan, mutta niin vain on että vielä kirjoittaa hoitaja hanskaan verenpaineet ja siirtää ne arvot sitten paperilomakkeelle. Pahimmassa tapauksessa hän siirtää ne vielä siitä vitaalilomakkeelta potilastietojärjestelmään, vapaan tekstin kenttään / merkintään.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hoitajan ajan tuhlausta ja potilasturvallisuusriskikin, sanon minä.

Opin jo varhaisessa vaiheessa arvostamaan laiteliitäntöjä, integraatioita. Vitaalimonitori "puksuttaa" potilasta tarkkaillen  ja siirtää vitaaliarvot automaattisesti potilastietojärjestelmän kurvalle. Ei "suunnilleen" vaan justiinsa niin kuin arvot ovat, silloin kun ne mitataan.

Laiteliitännöissä ei ole sinänsä mitään erityisen korkeaa teknologiaa. Laite A siirtää dataa laitteeseen B, laitteen B tukemassa muodossa. Data on olemassa ja tulkittavissa rakenteisessa muodossa - Helpottaa tiedon löytämistä, luettavuutta ja raportoitavuutta. Muistelen, että olisi käyttänyt ensimmäisen kerran laiteliitäntää hyödyntävää potilastietojärjestelmää vuonna 2004, Meilahden sairaalassa.

Sähköisen kirjaamisen ja laiteliitäntöjen ihanuus - Ei tarvitse etsiä seurantalomaketta, jonka "joku lääkäri on jonnekin kansliaan mukanaan vienyt". Isossa päivystyksessä työskennellessä, voi hoitaja konsultoida lääkäriä etäältä, viemättä papereita toiseen päähän päivystystä. Lääkäri näkee EKG:n, labrat, rtg-kuvat, hoitajan kirjaukset, vitaaliarvot… Säästyy aikaa ja vaivaa, tieto on välittömästi nähtävillä esimerkiksi takapäivystäjällä joka päivystää kotona.

Kaikki nämä teknologiat ovat toki jo käytössä, mutta edelleen ihmetyttää miksi me vielä tulostamme esimerkiksi paperille mitään? Paperiton sairaala -käsite on elänyt strategioissa jo pitkään, voi kun se tulisi lihaksi luiden päälle koko Suomessa, viimeistään nyt vuonna 2018!

Mainos
Mainos