HybridiHoitaja? Android? Kuva: Pixabay

#255: Viikon teknologiapläjäys.

Tällä viikolla HybridiHoitajan teknologis-sävytteiseen näkymään on tarttuneet seuraavat linkkivinkit:

 

Vanhat keksinnöt uusissa kuorissa

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Lääkintälaitteiden kanssa mä huomaan monesti ajattelevani, että "mikäs tuossa on niin ihmeellistä, vanha keksintöhän se". Näin mä ajattelin aiemmin esimerkiksi TT-kuvauslaitteista ja ultraäänistä, ruiskupumpuista.

 

Totuus on kuitenkin se, että esimerkiksi TT-kuvauslaitteiden suhteen leikkeiden tarkkuus, kuvausnopeus ja tarvittava sädeannos ovat aivan jotain muuta kun esimerkiksi silloin 20 vuotta sitten, kun ensimmäisiä traumapotilaita vein kuviin. Se kallistuva "donitsi" sisältää nykyään paljon edistyksellisempää teknologiaa kuin ne 90-luvun koneet.

 

Mieti myös ultraäänilaitteita: Se vanha katujyrän kokoinen UÄ-kärry, se on nykyään miltei normaalin läppärin kokoinen kevyesti pyörillä kulkeva laite. Ruiskupumppu ja tippalaskuri varmistaa yhä enemmän asioita käyttäjän puolesta ja on turvallisempi potilaalle - Mm. tietojärjestelmäintegraatioilla pumput ja laskurit saadaan liitettyä suoraan potilastietojärjestelmään.

 

Myös invasiivikardiologiassa kehitys kehittyy, tietysti. Edistyksellisempi teknologia vaatii järjestelmä- ja laitevalmistajilta -ei ainoastaan laitteen myyntiä- vaan myös entistä enemmän henkilökunnan koulutusta. Henkilökunnan on osattava turvallisesti käyttää laitteita heti päivästä 1 alkaen. Katso alta Philips Healthcaren video heidän invasiivikardiologian / PCI-järjestelmän Philips Azurionin käytöstä:

 

Philips Azurion delivers next-generation benefits for Nottingham City Hospital

 

 

Keinoäly (AI, Artificial Intelligence) terveydenhuollossa

 

Mä olen puhunut tästä puhujakeikoillani, kirjoittanut blogissa monta kertaa. Mutta kirjoitanpa vielä - Tää on ja tulee olemaan iso juttu!

 

"AI and intelligent systems is a gamechanger for health", sanotaan allaolevan Ruotsin Microsoftin YouTube -tilillä olevan videon kuvauksessa. Ja niin se on!

 

Meidän uudistuvat järjestelmät tuottavat yhä enemmän rakenteista tietoa potilaista. Tämä tieto on hyödytöntä, jos sitä ei pystytä analysoimaan ja sitä kautta toimimaan saadun tiedon perusteella. Esimerkkinä vaikkapa stroke-riskin kohoaminen tiettyjen arvojen, parametrien tulkinnan perusteella.

 

Keinoäly myös arvioi hoidon tarvetta. Suomalainen (!) firma Klinik Healthcare markkinoi keinoälyyn perustuvaa palvelua, jolla arvioidaan potilaan / asiakkaan vaivan laatu joko hänen itsensä tai ammattilaisen toimesta. Ainiin, ja pystyyhän Google Assistant -keinoäly varaamaan puolestani jo parturiajan ja jopa keskustelemaan ajanvaraukseen liittyvistä vaihtoehdoista (mä olen vieläkin tästä videosta niin innoissani! Toivottavasti Google Assistant tulisi Suomeen nopeasti!).

 

Katso alta lyhyt video keinoälyn mahdollisuuksista terveydenhuollossa!

 

How is AI empowering healthcare today?

 

 

Mainos
Mainos