Taitava varmasti paikan saa. Kuva: Pixabay

#256: Ammattitaito.

Ammattitaito on hieno asia.  Ammatissa kuin ammatissa on ammattitaitoisen ihmisen työskentelyä ilo seurata.

 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Työnsä taitavasti hoitava tarjoilija, sujuvasti liikennettä ja matkustajien ajatuksia lukeva bussin kuljettaja, poikkeustilanteita tai haastavia matkustajien tapauksia ratkova konduktööri… Taitavasti töitään hoitavia ammattilaisia on paljon. Tässä lomalla ollessa heidän läsnäolonsa ja tarpeellisuutensa taas hyvin huomaa kun reissaa kotikaupungissa ja kotikaupungin ulkopuolella. Eikä tietysti sovi unohtaa oman alani, terveydenhuollon ammattilaisia. Taitavasti työnsä hoitava hoitaja, lääkäri tai fysioterapeutti - Heidän työtä on on ilo seurata ja ammattitaito näkyy potilaille ja asiakkaille työn sujuvuutena ja päätöksenteossa: "Jaha, näyttää vahvasti siltä, että sinua vaivaa bakteerin aiheuttama nielutulehdus". "Tämä selkävaiva on hyvänlaatuinen, tulet parantumaan".

 

Paitsi näkyvää työtä, on tietysti myös paljon "kulissien takana" tapahtuvaa työtä jonka tekijöitä et näe. Ihan jo päivittäiset toiminnot mukaan lukien toimiva matkapuhelinverkko, kuntatekniikka, ruokakauppojen olemassaolo… Kaikki nämä vaativat sen näkyvän työn lisäksi paljon taustalla tapahtuvaa työtä ja ammattitaitoa. 2018 vuoden tietoyhteiskunta on yhä enemmän riippuvainen sähkö- ja tietotekniikan toimivuudesta ja näiden alojen ammattilaiset ovat mun mielestä niitä avaintekijöitä infrastruktuurin toimivuudessa.

 

Mun poika opiskelee logistiikkaa ja mä näen senkin aika hyvin tulevaisuuden alana. Vaikka palvelut sähköistyvät, tavara tulee aina liikkumaan paikasta toiseen. Eikä täysautomatisoitu liikenne ja logistiikka varmasti ole aivan lähitulevaisuuden juttu, aina tarvitaan ammattilaisia toimimaan jakeluketjujen kumpaankin päähän. Toinen ammattiryhmä mitä ihailen suunnattomasti, on rakennus- ja talotekniikan alan taitajat: LVIS asentaja (en tiedä, mikä on oikea ammattinimike tähän?) oli pitkään mulla haaveena, että sitä duunia olisi kiva tehdä.

 

Ammattiopinnot ja ammattitaito tulivat tässä lomapäivänä mieleen kun juttelin perheen teinien kanssa peruskoulun jälkeisestä elämästä, että onko opintosuunnitelmia. Vaikka mä olen aiemmin vannonut lukion kannattavuuden nimeen, niin en enää ole aivan niin ehdoton asian suhteen. Enemmän kuin yleissivistävät opinnot ratkaisee mun mielestä yksilön persoona, intohimot ja kyky mukautua, muuttua työelämän ja maailman mukana.

 

Se tuo menestystä työelämässä, ei mikään yksittäinen yleissivistävä tai ammatillinen koulutus.

Mainos
Mainos