Ihanaa ruusunpunaista sosiaalista mediaa. Kuva: Pixabay

#258: Sosiaalinen media.

Lomalla on aikaa miettiä. On aikaa miettiä jopa boksin ulkopuolisia asioita.

 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mun sosiaalisen median historia alkaa vuodesta 1995. Eli jonkin sortin somen käyttöä ollut minulla jo 23 vuotta. Some-elämä alkoi IRC:llä vuonna 1995 ja nyt vuonna 2018 mulla eniten käytetyt somet ovat (vanhojen ihmisten) Facebook sekä (ehkä nykyinen lemppari) Instagram. Twitter oli aiemmin tuossa lempparilistassa myös mukana, mutta se on jotenkin jäänyt vähemmälle.

 

Viimeiset pari viikkoa on tuo Facebook jotenkin tökkinyt. Siis käytössä tökkinyt, sekä myös ihan ajatuksen tasolla. On se perhanan kätevä alusta tietyllä tavalla, esimerkiksi sopia yhteisiä aikatauluja ja viestitellä ryhmien ja kavereiden kanssa. Monipuolisuus siellä on hyvä juttu.

 

En sitten tiedä, onko muilla ollut samaa, mutta Facebookin ilmoitukset tulevat nykyään miten sattuu. Uusiin ilmoituksiin pomppaa pari päivää sitten kommentoituja julkaisuja ja uutisvirran algoritmi ei miellytä minua lainkaan. Jos saisin valita, haluaisin Facebookin ilman algoritmeja, puhtaan ja kronologisessa järjestyksessä päivittyvän uutisvirran. Tämä olisi mun mieleen, koska se on reilua: Ne, ketkä päivittävät niin heidän julkaisunsa näkyvät. Nyt saattaa olla, että joidenkin ihmisten julkaisut eivät päivity ja näy uutisvirrassa pitkään aikaan. Olisi mukava nähdä somessakin elämä samanlaisena kuin puistonpenkillä istuessa, ohikulkevia ihmisiä katsellessa. Ei niin, että kaupunki tai muu taho valitsee ihmiset ketkä kulkevat ohitseni juuri silloin kun penkillä istuskelen.

Olen muutoin keinoälyä ja algoritmeja puolustava mies(oletettu), mutta tämä sosiaalisen median keinoäly ei vielä minua kiehdo.

 

Twitterissä on vähän samaa vikaa. Ilmoituksiin päivittyy sinänsä relevantteja ja minua (ainakin jonkin verran) kiinnostavia twiittejä, mutta ilmoitukset ovat menettäneet sikäli merkitystään kun niitä tulee matalemmalla kynnyksellä. Minua kiinnostaisi vain retweettaukset, liket ja uudet seuraajat. Call me nirso!

 

Instan ilmoitukset ovat myös hieman mysteeri: Seuraajat välillä välähtävät ilmoituksissa, mutta kun käy uudelleen katsomassa, saattaa olla, että kyseistä seuraajaa ei ilmoituksissa enää näy. Uutisvirta ei myöskään Instassa ole säädöiltään aivan mun mieleen: Minulle mielestäni tärkeimmät ihmiset eivät päivityksillään loista uutisvirrassa, vaan esimerkiksi puolison uusia upeita fotoja joutuu etsimään ihan haun kautta.

Mulla on semmoinen fiilis, että jotain uutta someen halutaan, tarvitaan ja on tulossa. En tiedä, puhunko muiden suulla, mutta algoritmien perusteella säädelty some ei lopulta tyydytä somenälkäisen ihmisen elämää. Se tarjoaa vain yhden vaihtoehdon, ei niin elämänmakuisen vaihtoehdon kun olisi aito, kronologinen uutisvirta.

 

Jollain tavalla mä tajuan sen, että nuoret ja nuoret aikuiset eivät niin Facebookista välitä vaan ovat enemmän suorien, suljetumpien viestimien kannattajia.

 

Oletko samaa mieltä? Eri mieltä? Enkö mä nyt taas ole vain tajunnut jotain olennaista? Onko HybridiHoitajan somesäätövivut aivan väärässä asennossa?

Vai pitäisikö palata irkkiin…? Aitoa kronologista uutisvirtaa, kanavat ja /msg…. Ah niitä aikoja!

Mainos
Mainos