Näillä välineillä hoituu ripuli sekä paiseen avaus. Kuva: Pixabay

#282: Yleislääketiede.

Kuten edeltävästä blogikirjoituksestani numero #281 saitte lukea, saattaa yleislääketieteen päivystyksen (eli tuttavallisemmin TK-päivystyksen tai YLE-päivystyksen) syövereistä löytyä vaikka tuleva vaimo.

 

Sieltä löytyy myös paljon potilaita. Yhteispäivystyksien ruuhkaisin puoli taitaa yleisesti olla tuo TK-päivystyksen puoli, eli yleislääketieteen potilaat. Määrällisesti heitä oli ainakin edeltävässä työpaikassani yleisesti päivittäisistä potilaista suurin osa. Tästä potilasmassasta osa on ns. fast track (Yksinkertaisimmille potilastapauksille suunniteltu hoitoprosessi, "ohituskaista") tyyppisiä potilaita jotka pystytään hoitamaan suhteellisen nopealla aikataululla. Mutta suuri osa varsinkin iltojen ja öiden potilaista ovat seurantaa vaativia potilaita, esimerkiksi yleisvoinnin laskun tai epäselvän sekavuuden vuoksi päivystykseen tuodut vanhuspotilaat. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

Karkeasti ottaen päivystyksen yleislääketieteen puolen potilaille tarvisi siis olla (mielestäni) jatkuvasti lääkäreitä ainakin seuraavin painotuksin: Lapset, fast track, trauma (haavat, murtumat), seuranta-/vuodepotilaat sekä mielellään myös ensiarviolääkäri. Ensiarvio- eli triagelääkäritoiminnasta mulla on oikein positiiviset kokemukset, on hyödyllistä kun lähellä on lääkäri keneltä voi kysyä tukea esimerkiksi hoidon tarpeen arvioinnissa sekä hoitolinjan valitsemisessa. 

 

Yhteispäivystyksien ruuhkautumiselle on yhtenä syynä päiväaikaisien akuuttiaikojen rajallinen saatavuus. Kun kansalainen ei saa palvelua omasta terveyskeskuksesta, ylivuoto eli akuuttiaikojen tarve purkautuu nimenomaan päivystysten suuntaan. Se on ollut jo vuosikausia vallalla oleva trendi, ja pahimmillaan se vaarantaa potilasturvallisuutta merkittävästi (kyllä, 130 potilasta noin 40 vuodepaikan päivystyksessä ei voi olla enää missään määrin normaali tai hallittavissa oleva tilanne). Yleislääketieteen päivystyksien ruuhkatilanteiden purkamisessa olisis siis olennainen työkalu päiväaikaisten palveluiden riittävä tarjonta. Myös aukioloaikojen laajentaminen edes parilla tunnilla iltaa kohti olisi hyvä keino ohjata terveyskeskustasoisten potiladen hakeutumista mielummin peruspalveluiden kuin yhteispäivystyksien palveluiden pariin. Tämän lisäksi etäpalvelut (ajanvaraus helposti, hoitaja-/lääkärichat, labratulokset jne.) sekä kansalaisen itsepalveluportaalit ovat omiaan vähentämään painetta hakeutua päivystysaikana niissä lievemmissä vaivoissa päivystykseen.

 

Yleislääketieteen päivystys voisi potilasmäärien rauhoituttua muodostua houkuttelevammaksi työpaikaksi sekä lääkäreille että hoitajille.