Anteeksi, mitä tahdoit sanoa? Kuva: Pixabay

#283: Virheellistä kommunikaatiota.

Ihmisten välinen kommunikaatio on aivan perusjuttuja elämässä, oli sitten kyse työelämästä tai siviilielämästä. Harvassa ovat Suomessa ne ihmiset, kenen ei tarvitse kommunikoida kenenkään kanssa päivittäisessä elämässään.

 

Kommunikaatiossa on tietysti kyse lähettävästä ja vastaanottavasta osapuolesta. Lähettimen päässä kuten myös vastaanottimen päässä voi olla ja usein onkin häiriöitä. Sikäli kun ne häiriöt esimerkiksi TV- tai matkapuhelinverkon mastossa saattavat olla esimerkiksi paksua jäätä joka on muodostunut vastaanottimien päälle, voi ihmisen vastaanotin olla kuorrutettu esimerkiki ennakkoluuloilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

 

"Mitäköhän se tuolla tarkoitti?", saatat miettiä työkaverin sanomasta jutusta. Työkaverin suusta tämä viesti saattaa olla lähtenyt aivan erilaisena kuin sinun vastaanottimesi sen vastaanottaa ja aivot tulkitsevat.

 

Mikä siinä onkin, että monesti ihminen tulkitsee toisen ihmisen sanomisen oletusarvoisesti negatiiviseksi. "Tahtoo vaan taas mollata minua", saattaa ajatus olla vaikka itse viesti olisi alun perin ollutkin neutraaliksi tarkoitettu tai jopa positiivinen.

 

Parisuhteessa pätevät enimmäkseen samat lait ihmisten välisen viestinnän suhteen. Parisuhteessa kuin myös muussakin elämässä olisi -ei aina, mutta- aika ajoin hyvä käydä selventäviä keskusteluita esimerkiksi siitä, mitä toinen tarkoittaa kun sanoo näin tai näin. Miksikö ei aina kannata tarkistaa mitä toinen tarkoitti? Eihän sitä jaksaisi kumpikaan osapuoli, jatkuvasti vatvoa ja selvittää. 

 

Että ihmisten välisen kommunikaation tulisi olla tarpeeksi selkeää, mutta toisaalta myös rentoa ja tietysti asiallista. Väärinkäsityksiä tulisi välttää, asiat tulisi tarvittaessa selventää ja purkaa auki. Mutta että ei vatvottaisi.

 

Sitähän sää kysyit.