Tulevaisuuden kliinikon työpiste? Kuva: Pixabay

#285: Viikon teknologiapläjäys.

Älysytkäri

Tupakointi harrastuksena ei ole siitä terveellisimmästä päästä harrastuksia. Tupakoinnin terveysriskit ovat varmasti aika selkeästi kaikkien tiedossa, kiitos pitkäjänteisen suomalaisen terveyskasvatuksen.

Tupakoinnin vähentäminen tai saati sen lopettaminen on varmasti vaikeaa. En ole ikinä itse tupakointia harrastanut, mutta näin olen ymmärtänyt, että kessuttelu on vaikea harrastus hylätä. Kuitenkin vähentäminen ja lopettaminen on mahdollista ja nyt keinoäly tarjoaa siihen uuden työkalun - keinoälyä, sosiaalisia verkostoja sekä pelillistämistä hyödyntävä Slighter!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Slighter on sytkäri, jossa on näyttö. Sytkäri on tietysti yhteydessä bluetoothilla älypuhelimesi sovellukseen johon olet laittanut statistiikkaa - Minkälainen tupakoitsija olet. Olet asettanut sovellukseen päivittäisen tupakointimääräsi ja tavoite, johon haluat vähentää. Sytyin ilmoittaa sinulle tietyin väliajoin: "On aika tupakoida". Sytkärissä on jopa "huijaa (Cheat)" -nappi jonka avulla voit poiketa asettamastasi tavoitteesta vaikka "Polta 1 savuke maksimissaan kerran tunnissa". Keinoäly oppii pikku hiljaa - Kun pysyt laatimasi ohjelman puitteissa, häviävät säännölliset notifikaatiot asteittain.

Miksi sytytin ilmoittaa, että "Tupakoippas nyt!"? Olemalla tietoinen omasta tavastasi, näkemällä statistiikkaa, jopa huijaamalla tietoisesti, vähennät ja lopetat todennäköisemmin kuin että joku sanoisi sinulle "soo soo". 

Katso video Slighterista alta!

Slighter is a smart lighter that helps monitor your smoking habits

Stroke-ambulanssi

Vielä noin 10 vuotta sitten naureskeltiin vähän niinkuin vitsinä, että "joku päivä ambulanssissakin on oma TT-kuvauslaite". No, eipä ole naureskeltu enää viimeisen muutaman vuoden aikana.

Aivoverenkiertohäiriöiden hoidossa "Time is brain". Jokainen minuutti joka voitetaan hoidon (esimerkiksi mahdollinen liuotushoito) aloittamisessa, on hyväksi potilaalle ja parantaa ennustetta toipua mahdollisimman hyvään vointiin, jopa takaisin työkuntoiseksi. Potilaan tavoittamisen viiveajat sekä mahdollinen hoidon aloitusaika riippuvat hyvin paljon tietysti siitä, missä operoidaan - Syrjäseudulla asuva on väistämättä eriarvoisessa asemassa kuin kaupunkialueella asuva.

Kuitenkin - Hoitoa voidaan nykyisin ja tulevaisuudessa yhä enemmän tuoda potilaan luokse. Tästä hyvä esimerkki on tämä Berliinin kaupungin pelastuslaitoksen Stroke-yksikkö, eli STEMO. Pienikokoisen kuorma-auton kontissa on pieni TT-kuvauslaite, jolla voidaan tämä hoidon aloitukseen tuikitärkeä diagnostinen väline tuoda potilaan luokse.

Katso video STEMOsta alta!

Specialized Stroke Ambulance Features CereTom Portable CT Scanner to Reduce Time