Luit somesta jotain pöyristyttävää. Hengitä rauhassa, ota kuppi kahvia ja tutkaile vaikka puun syitä. Kuva: Pixabay

#286: Hengitä rauhassa.

Tänä viikonloppuna kaksikin kolumnistia on kutkuttanut minun ajatushermojani juuri oikeasta paikasta.

MTV:n sivulla kolumnisti Ivan Puopolo kirjoittaa somesotilaista, SJW (Social Justice Warriors). Kyseessä on ei-koherentti ryhmä ihmisiä kenen tarkoituksena on löytää somekeskusteluista epäkohtia, esimerkiksi lause tai jopa sana jonka voi tulkita vihamieliseksi vaikka se ei sitä olisi. Asoiden eskalaatio tulee tapahtua nopeasti ja näyttävästi, ja kohde pitää erottaa työtehtävästään. Näin se homma hoidetaan! 

Suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi puolestaan kirjoittaa YLEn sivuilla kolumnissaan nykyaikaisesta, verkostoituneesta maailmasta jossa vapaus näennäisesti on lisääntynyt, mutta olemme tehneet itsellemme vapaudesta vankilan. Tarkkailemme ja vahdimme omaa ja toisten käytöstä ja sanomisia yhä tarkemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

"Samaan aikaan kaikkein vapaimmissa oloissa elävät ykkösluokan ihmiset, länsimaiden lukeneisto, tuhoaa vapautensa riitelemällä sanoista."

Älkää ymmärtäkö väärin. Jooko?!

Mun rehellinen mielipide on, että "kiltisti pitää olla, ja ystävällinen toiselle". Toisaalta pitää myös elämässä olla vähän rokkia. Pitää rikkoa omia rajoja mutta niin, että kukaan sivullinen ei siinä vahingoitu. Saa sanoa mielipiteensä - Huom. saa sanoa, mutta aina ei pidä sanoa. Toista ei saa loukata (ei sanallisesti, henkisesti eikä fyysisesti) mutta jos joku sinua yrittää sanallisesti loukata niin hengitä hetki ja valitse vaihtoehto että et loukkaannu.

Respond, don't react.

Opi erottamaan vastaamisen ja reagoimisen ero. 

"Unelmoin maailmasta, jossa ihmiset puolustaisivat toistensa vapautta sen sijaan, että he puolustavat omaa leiriään, liberaaleja tai konservatiiveja. Jossa hyvään käytökseen ei kuulu osallistuminen toisten mielipiteistä pöyristymiseen. Jossa kukaan ei kirjoita sosiaaliseen mediaan “omg, mitä mä just luin” ennen kuin on hengittänyt hitaasti viisi minuuttia.", sanoo Janne Saarikivi.

Enkä voisi olla enempää samaa mieltä kaimani kanssa.