Yhä kurantti tapa ottaa muistiinpanoja. Kuva: Pixabay

#289: Kehitys kehittyy.

Keski-ikäisen, teknologiasta pitävän suomalaismiehen huomioita ja muisteloita tekniikan ja muidenkin asioiden kehityksestä.

  • Ravintolan sisäilma ei enää ole noin kymmeneen vuoteen ollut tupakansavusta sakeana. Nyt ajatellen tuntuu todella kaukaiselta ja hölmöltä, että ravintolassa sai tupakoida sisätiloissa vapaasti.
  • Kun halusi maksaa laskuja, piti vielä vuonna 2002 kävellä laskunmaksuautomaatille. Sitä ennen, piti kävellä pankkiin sekä jonottaa tiskille, laskut maksettiin siinä. Kai sitä ennen piti lasku maksaa suoraan palvelun tarjonneelle yritykselle. Näistä ajoista aikaa noin 25-35 vuotta.
  • Teleoperaattorien hinnoittelu: Esimerkiksi Radiolinjasta Radiolinjaan (ent. Elisa) olivat puhelut halvempia kuin esimerkiksi Radiolinjasta Telen liittymään. GSM-aikakausi (alkaen noin 1993-1994) vei pois sen ikävän NMT-puhelun aikaisen naksumisen joka toistui puhelussa säännöllisin väliajoin.
  • Silloiset matkapuhelimet maksoivat paljon! Ensimmäinen puhelimeni Motorla Micro-Tac II maksoi vuonna 1994 muistaakseni 3990 markkaa. NMT-puhelimet (esimerkiksi Ericsson HotLine) maksoivat reilusti yli 20 000 markkaa.
  • Musiikin ja tallennusmedioiden kehitystä on ollut mielenkiintoinen seurata ja olla siinä mukana: Vinyylilevyt olivat mukana aivan alusta, ja ovat mukana musiikin tallennusmuotona edelleen. Se on mukavaa, että jotkut asiat säilyvät! Homma alkoi kelanauhoista ja vinyylistä ja kulki CD-levyjen ja DAT-nauhan sekä MiniDiskin kautta mp3 ja streamaukseen.
  • Musiikin kuuntelu: Ennen piti nauhoittaa juuri siitä oikeasta ohjelmasta juuri oikeaan aikaan se haluttu biisi kasetille. Nykyään musiikki saatavilla on-demand.
  • Julkiset palvelut: Virastot ja niissä käymisen pakko, jos halusi (vielä pitkälti 2000-luvulla, aina viime vuosiin saakka) saada virallisia asioita hoidettua. Onneksi Suomi on mennyt tässä eteenpäin, ja useimmat palvelut voi hoitaa verkossa.
  • Kestävää kehitystä, ekologisuutta lisäävät palvelut: Esimerkiksi ns. rideshare-palvelut (kimppakyyti, auton ottaminen käyttöön vain pariksi tunniksi omistamisen sijasta), sekä ruoan hävikkiä vähentävä palvelu Resq Club - Näitä on helppo käyttää sekä ne ovat myös ympäristön kannalta hyviä vaihtoehtoja!
  • Autojen turvallisuus, ominaisuudet ovat menneet paljon eteenpäin. Mm. kaistavahti, törmäysvaroitin / hätäjarruavustin, jne. Muistan mummoni joskus 80-luvun alussa kauhistelleen kun kehoitettiin turvavyö pistämään päälle: "Minut haluatte köyttää penkkiin kiinni". Tuli turvavyöt, sitten airbagit, lukkiutumattomat jarrut... Tekniikan kehitys ja insinöörit ovat säästäneet monta, monta ihmishenkeä tälläkin alueella
  • Rakenteisen datan lisääntyminen terveydenhuollossa: Datan kerääminen on entistä automaattisempaa, samoin kuin sen käsittely ja hyödyntäminen. Meidän kaikkien hyväksi, sairauksien torjumisessa on tästä teknologian kehityksestä vain hyötyä.

Paljon on tapahtunut tässä parin kolmenkymmenen vuoden aikana ja veikkaan, että tahti vain kiihtyy. 

HybridiHoitaja pitää penkistä kiinni ja nauttii vauhdista!

Mainos
Mainos