Virhe. Kantapään kautta oppiminen. Kuva: Pixabay

#290: Virheiden tekemisestä.

Virheiden tekeminen (tai vähemmän aktiivinen virheiden sattuminen) on inhimillistä - Historia ei kai tunne yhtä ainoatakaan ihmistä, kuka ei olisi jossain vaiheessa elämäänsä tehnyt virheitä.

Lapsi tekee virheitä. Lapsi oppii virheen, erehdyksen ja esimerkin kautta. Esimerkki on auktoriteettina toimiva aikuinen, joka hänkin tekee virheitä. Virheiden sietämisessä ja virheellisyyden näyttämisessä on kulttuurieroja, mutta uskoisin että meillä Suomessa on suhteellisen terve suhtautuminen virheiden tekemiseen. Suomalainen saattaa hieman häveten tunnustaa leuka rinnassa, että "kyllä, virhe tuli tehtyä". Mutta virheestä otetaan opiksi ja jatketaan eteenpäin.

(Kuten vanha sananlasku sanoo, "Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä")

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

"Älä tee niinku isäs tekee, vaan tee niinku sanotaan".

Hoitajana, sihteerinä tai lääkärinä ei saa tietysti potilastyössä virheitä tehdä. Ei varsinkaan lääkityksiä tai toimenpiteitä koskevassa työssä, ei tosin myöskään määräyksiä tai vaikkapa lähetteitä käsiteltäessä. Väärä annos, väärä lääke - Sanomattakin selvää, että tämä on vaarallista. Virhe toimenpiteen aikana, toimenpidekomplikaatio, saattaa olla myös potilaan kannalta kohtalokas. Onneksi me hoitavat ihmiset olemme näissä asioissa todella tarkkoja, sekä turvaksi on kehitetty sekä prosesseja että tietojärjestelmiä jotka turvaavat asioita jotka me saattaisimme unohtaa tai jättää huomoimatta.

Virheitä toki tapahtuu. Virtasta kutsutaan Laakkoseksi kun hoitajat menevät vaihtamaan potilaan asentoa. Kohta jo jompikumpi huomaa, että eipäs ollutkaan Huone 2 paikka 3 Laakkonen, vaan Virtanen. Lääkäri unohtaa VRK-korttinsa työasemaan tai hukkaa hoitajan ottaman EKG:n. Virheitä tapahtuu, mutta ne korjataan.

Lentäjä ei saa työssään myöskään tehdä virheitä. Aikuinen, vanhempi saa tehdä virheitä. Presidentti Niinistö tekee varmasti kotona virheitä. 

Älä etsi virheitä. Jos huomaat jonkun tekevän virheen, siitä voi huomauttaa mutta toisten virheistä ei pidä nautiskella eikä niillä pidä retostella. Jos teet virheen, myönnä - korjaa ja siirry eteenpäin, älä jää jo tapahtuneeseen virheeseen jumiin.