Check and check. Kuva: Pixabay

#297: Protokollat ja rutiinit

Protokollat ja tarkistuslistat. Ohjeet. Rutiinit. 

Kaikkia näitä sovelletaan päivittäisessä sairaalatyössä, kuten tietysti myös muilla aloilla. Tarkistetaan aamulla, että hyllyissä ja laatikoissa on tarpeeksi IV-nesteitä, kanyyleitä. Tarkistetaan, että polin lääkevaraston lääkkeet ja nesteet riittävät joulun pyhien yli. 

Elottoman potilaan kanssa toteutetaan elvytysprotokollaa. Kaikki tilanteeseen osallistuvat hoitajat ja lääkärit tietävät (tai ainakin kaikkien pitäisi tietää) mitä, miten ja missä järjestyksessä tehdään. Että ei tarkisteta rytmiä 10 sekunnin välein. Että on ne kahden minuutin syklit.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Traumaprotokolla laukaistaan tiettyjen, ennalta sovittujen kriteerien täyttyessä. Ennen potilaan saapumista sovitaan, kuka on traumahoitaja, kuka traumajohtaja, kuka on anestesiahoitaja ja -lääkäri. Puetaan päälle liivit, jotka selkeyttävät roolijakoa ja helpottavat tiimin toimintaa nopeatempoisessa tilanteessa.

Rintakipu- tai hengitysvaikeuspotilaan hoidossa rutiinit ja hoitajan ammattitaito lyövät kättä. "Huh, miten huononnäköinen astrup". "Hengittääpä tuo potilas työlään näköisesti". Hoitajan silmät näkevät asioita etukäteen, ennenkuin ne tapahtuvat. Saadaan ennaltaehkäistyä paljon, kun tietyt asiaankuuluvat hoidot ja toimenpiteet on jo aloitettu ennenkuin niitä on varsinaisesti määrätty. Tästä esimerkkinä hengitystä tukevat hoidot, CPAP/BiPAP.

Ensihoidossa protokollat, kokemus, ohjeet ja rutiinit ovat ehkä vielä askeleen verran edempänä kuin sairaalan sisällä, ja tietysti niin täytyy ollakin. Nykypäivän ensihoito on aivan jotain muuta kuin sairaankuljetus vielä 20-30 vuotta sitten. Leikkaussalissa checklistit ja rutiinit ovat tärkeitä, onhan anestesiaa ja toimenpiteen aloittamista verrattu monesti lentoonlähtöön. On taitolaji lentää tasaisesti, ilman röykkyjä.

Mikä suhde sulla on protokolla-ajatteluun, tarkistuslistoihin, ohjeisiin, rutiineihin? Jos olet töissä esimerkiksi päivystyksessä, ensihoidossa tai toimenpideyksikköissä niin luultavasti suhteesi ohjeisiin ja tarkistuslistoihin on hyvä.

Check!

Mainos
Mainos