Laitteistojen ja ohjelmistojen rattaat jauhavat meille toimivaa infrastruktuuria joka päivä. Kuva: Pixabay

#298: Viikon teknologiapläjäys

Jo jonkin aikaa on kulunut edellisestä HybridiHoitaja-blogin teknologiapläjäyksestä. Tässä pari poimintaa tälle sunnuntaille!

Haavahoidon uudet konstit

Varsinkin sotakirurgiassa sekä ensi- ja akuuttihoidossa kohdataan tuon tuosta isoja, paljon vuotavia haavoja joiden vuoto on saatava hallintaan mahdollisimman nopeasti. Toki esim. leikkaussalissa siihen on hieman sofistikoituneemmat keinot, mutta taistelukentällä konstien on oltava nopeita ja tehokkaita.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

XStat sisältää ison "ruutan" jossa on sisällä pieniä, eräänlaisia nestettä imeviä kapseleita. Nämä kapselit tukkivat ison trauman, esimerkiksi ampumahaava ja tyrehdyttävät vuodon.

Toinen tuossa allaolevassa videossa nähtävä keksintö on tällä hetkellä vasta eläinlääketieteessä käytössä oleva VetiGel. Se on hemostaattinen geeli ja sitä annostellaan haavaan suoraan. Kohdatessaan nesteen (veri) se alkaa muodostaa kuitumaista verkkoa joka sitoo verisoluja, tyrehdyttää vuodon. 

Katso alta maanmainion futuristilääkärin, Bertalan Meskon video näistä tuotteista.

The Future of Treating Wounds - The Medical Futurist

 

Tanssivat proteesit

Hugh Herr menetti kummatkin jalkansa 80-luvulla pakkasen / kylmän aiheuttamien kudosvaurioiden vuoksi. Nyt hän johtaa MIT:n Media Labin biomekatroniikkaryhmää ja kehittelee upeita teknisiä ratkaisuja hyödyntäviä raajaproteeseja.

Katso alta Hughin TED-areenalla pitämä puhe. Kiinnitä huomiota Hughin jalkoihin, sekä kuuntele kuinka upeasti ja hauskasti, perinpohjaisesti mutta kuitenkin ymmärrettävästi hän kertoo näiden biomekaanisten proteesien kehitystyöstä ja toiminnasta!

New bionics let us run, climb and dance | Hugh Herr

 

Mainos
Mainos