CV kunnossa ja rentona, niin hyvä tulee! Kuva: Pixabay

#299: Työhaastattelu

Mä olen ollut työurani aikana monen monituisissa työhaastatteluissa. Ensimmäinen taisi olla joskus 90-luvun puolivälissä, Lahden Kaupunginsairaalassa. Jännitti niin perhanasti mennä nuorena poikana ylihoitajan luokse työhaastattelun merkeissä. Saattaa olla, että vähän ns. skagasin mutta ilmeisesti haastattelu meni hyvin kun työpaikan sain. Oli ensimmäinen kesätyöpaikka terveydenhuoltoalalla, lähihoitajan sijainen sisätauti- ja kirurgian osastolla.

Ei ollut CV:tä siellä mukana. Tuskin silloin taisin edes tietää, mikä CV on. Sittemmin, myöhemmissä työhaastatteluissa on CV:n tärkeys tullut huomattua, ja onneksi olen ottanut opiksi ja pitänyt CV:n siistissä kunnossa. Näillä uravuosilla CV:tä jo esittelee ylpeänä, että mitä kaikkea sitä on tullutkaan tehtyä ja mitä opiskeltua. Mutta nuorempana, vähemmälläkin kokemuksella sanoisin että CV -vaikka lyhytkin- kannattaa liittää mukaan työhakemukseen.

Tee oma CV selkeäksi mutta persoonalliseksi. Lisää itsestäsi se paras kuva, moneyshot sinne yläkulmaan. Kehu itseäsi ja tuo esiin hyvät puolesi, häpeilemättä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Itse työhaastattelussa muista, että sinua haastattelevat ihmiset, hekin ovat "vain ihmisiä". Älä suotta jännitä, juttutuokiohan siinä vaan on kyseessä. Muista hengittää ja rentoudu mahdollisuuksien mukaan koska rentona ja itsevarmana tulee paljon parempi tulos kuin hermostuneena. Tiedän, ei kaikkea tuota voi pakottaa ja pieni jännitys kuuluukin asiaan mutta yritä hengitellä rauhallisesti ja kuunnella mitä sinulta kysytään. 

Työhaastattelussa ei ole myöskään väärin sanoa "ei", tai "en tiedä". Rehellisyyttä arvostetaan aivan varmasti.

Ole häpeilemättä myös kunnianhimoinen. Kun sinulta kysytään tulevaisuuden suunnitelmista, ole avoin ja sano, että tarkoituksena on edetä uralla ja kehittää osaamista. Se ei ole pyrkyrin tai haihattelijan merkki, vuonna 2018 se on voittajan ja menestyjän merkki. Nyt saa olla itsevarma ja eteenpäin suuntautuva!

Muista - Sosiaalinen älykkyys, tunneäly, into oppia uutta, valmius opettaa muita, innovatiivisuus... Kovia valttikortteja työnhakijalla!

Hoitaja - Rohkeasti vaan työhaastatteluun, siinä tilanteessa tehdään sun tulevaisuutta!

Mainos
Mainos