#301: Jätänkö Facebookin?

Pari päivää sitten mm. The Verge -verkkojulkaisussa uutisoitiin Facebookia koskevasta uusimmasta kohusta, jossa kerrottiin sosiaalisen median jättiläisen päästäneen esimerkiksi Spotifyn ja Netflixin lukemaan käyttäjien yksityisiä tietoja, mukaanlukien yksityisviestit.

Minkälaisen fiiliksen tämä sinussa aiheutti?

Tuliko fiilistä alkuunkaan? Ainakin sosiaalisessa mediassa -tadaa, Facebookissa- nähtyjen reaktioiden perusteella moni olisi (jälleen) valmis jättämään Facebookin vaikka heti. Kyllä itseänikin tämä pisti jälleen mietityttämään, mutta en kyllä voi sanoa, että olisin valmis jättämään Facebookin aivan heti. Niin ylivertaiset ovat muihin palveluihin verrattuna esimerkiksi tapahtumien järjestämiseen ja seuraamiseen liittyvät toiminnot ja mahdollisuudet, sekä yhteydenpito muihin ihmisiin. Toki olen jo aikaa sitten kyllästynyt huonosti toimivaan uutisvirtaan, jonka algoritmin aivoituksia en vieläkään ymmärrä vaikka siinä varmasti joku logiikka on taustalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ehkä olisin valmis vähentämään Facebookin ja Twitterin käyttöä. Kummassakin näissä palveluissa on aiemmin aito ja kronologinen uutisvirta vaihtunut mainoksia pursuaviin, "tätä sinä haluat nähdä" -arvailuilla toimiviin uutisvirtoihin. Niin, minähän en maksa mitään näiden palveluiden käytöstä, rahaa siis. Valuutta, maksuväline olen minä ja se mitä minä annan ja kerron itsestäni palvelulle ja palvelua käyttäessäni...

Mun mielestä on hyvä, että nämä uutiset tulevat julki. Tämä muistuttaa meille kaikille terveydenhuollon ammattilaisille, että sosiaalinen media ei missään nimessä ole oikea paikka minkäänlaisen työhön liittyvän yksityisen tiedon jakamiseen. Edes WhatsApp ei ole siihen täysin turvallinen - Tässä jutussa spekuloidaan mahdollisuudella, että Facebookilla olisi myös halutessaan mahdollisuus poimia käyttäjen chateista yksittäisiä sanoja ja kohdentaa mainontaa niiden avulla.

Älä tästä huolimatta pelkää sosiaalista mediaa. Ole järkevä, rajoita käyttöäsi fiksusti, älä jaa arkaluonteista tietoa ikinä sosiaalisessa mediassa. Meillä hoitajilla on varmasti paljon opittavaa tietoturvasta ja tietoturvallisesta verkkokäyttäytymisestä, ja tätä ei ilmeisesti kovin paljon terveydenhuollon ammattilaisille opeteta. Paljon on siis oman harkinnan ja itseoppimisen varassa.

Älä myöskään tästä huolimatta välttämättä kokonaan hylkää somea. On siinä paljon hyvääkin - Niinkuin elämässä yleensäkin, kohtuus kaikessa. Välillä on aivan mahtavaa pitää esimerkiksi upea talvinen maisema vain minun omana tietonani...

Mainos
Mainos