Me jokainen teemme töitä omana itsenämme, mutta sitoutuen yhteisiin pelisääntöihin. Kuva: Pixabay

#305: Hoitajan persoona

Tänä aamuna työmatkalla kuuntelin Yle Puheelta uusintana tullutta keskustelua abortista - Mitä syitä abortin taustalta löytyy.

Mielenkiintoista keskustelua, suosittelen kuuntelemaan Yle Areenasta.

Keskustelua oli esimerkiksi hoitohenkilökunnan kohtaamisesta näissä arkaluonteisissa tilanteissa, joissa ympäröivät tekijät, taustavaikuttajat ovat suuria. Hoitajan persoona, sanavalinnat ovat isossa asemassa kun puhutaan -karuimmillaan- elämän ja kuoleman asioista. Ristiriitaiset periaatteet esimerkiksi hoitajan oman vakaumuksen ja asiakkaan / potilaan oman tilanteen suhteen voivat aiheuttaa esimerkiksi hoidosta päätettäessä vaikeita tilanteita sekä hoitajalle että hoidettavalle. Puhutaan arvoista ja arvokysymyksistä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Ohjelmassa puhuttiin tutkimukseen osallistuneiden naisten kokemuksia esimerkiksi siitä, miten vaikuttava rooli hoitajalla voi olla päätöksen (abortti vai ei) tekemisessä. Hoitaja toki antaa ensisijaisesti ammatillisen näkemyksensä potilaan hyväksi päätöksiä tehtäessä, mutta jos oma arvomaailma on kovasti ristiriidassa potilaan tilanteen tai päätöksen kanssa, saattaa sanavalinnoista tai käytöksestä heijastua toisenlainen viesti, mitä ammatillinen minä haluaa viestiä.

Kommunikaatio ja viestintä, siinä isot, haastavat alueet myös hoitotyöhön.

Liikaa ei sanojaan kannata miettiä, mutta esimerkiksi raskauden keskeytyksestä keskustellessa on varmasti tarkkaan mietittävä miten sanansa asettaa. Miten herkkä tilanne on, kaikkien taustavaikuttajien vuoksi. Itse en ole kyseisissä tilanteissa ollut (siis mukana päätöksenteossa kun keskustellaan raskauden keskeytyksestä), mutta esimerkiksi väkivallan uhriksi joutuneen potilaan kanssa miettii tarkkaan miten sanansa valitsee. Ettei tahtomattaan loukkaa tai kuulosta epäkunnioittavalta.

Että kyllä se hoitajan persoona vaikuttaa. Ja se, miten sanansa valitsee. Iso on vastuu ihmisen elämästä meillä. 

Mainos
Mainos