Ennakkopuhelin, ennakkotunnelmat. Ruuhka vai ei? Sairaalan äänet. Kuva: Pixabay

#307: Sairaalan äänet

Muistelen taas menneitä. Sairaalavuosia, joita kuitenkin kertyi se vähän yli 20.

Työpaikan ovesta kun astui sisään niin pystyi aistimaan tunnelman. Usein se aistimus piti paikkansa. Ilmapiiri oli tiheä, jännittynyt (ei se ole vain wanha suomalainen sanonta vaan se piti monesti myös paikkansa). Tunnelma on jotain mikä koostuu vitaalimonitorien kilkatuksesta, puheenhälinästä, automaattisten liukuovien kiinni ja auki menemisen äänestä, sängynlaitojen laskemisesta tai nostamisesta.

"Rouva, älkää nousko pois pedistä! Te ette saa nyt nousta ylös!", saattaa napakka päivystyksen hoitaja sanoa kovalla äänellä, mutta potilaan parasta ajatellen. Virve huutaa aivan liian kovaa korvanjuuressa ja kaikuu ikävästi muiden työkavereiden päätelaitteiden toistaessa samaa sanomaa pienellä viiveellä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

"Kytkentä irti", ja monitori pitää siitä joka kolmas sekunti toistuvan piip.... piip.... piip... - Muistutusäänen hoitajalle, että se EKG-kytkentä pitäisi taas käydä laittamassa kiinni.

Paha ääni kuuluu siitä, kun ihminen kävellessään tai muutoin pystyssä ollessaan menettää tajuntansa ja/tai kouristaa, sekä lyö pään lattiaan. Siitä kuuluu selkäpiitä karmivan kauhea kirskahdus. Moni kouristaja myös huudahtaa ennen kohtauksen alkua. Sen oppii tuntemaan kun sen tarpeeksi monta kertaa kuulee, mutta huudahduksen ja kohtauksen alun väli on todella lyhyt. Miltei välittömästi huudahduksen jälkeen kuuluu metallin kolinaa, kun kouristelu ravistelee petiä. 

Muita ääniä joita tulee nyt mieleen, ovat esimerkiksi pleuraimulaitteen pulputus ja ensihoidon käyttämän erillisen (sen vanhanaikaisen) CPAP-laitteen aivan liian kova suhina. Kiitos teknologian kehityksen, nyky BiPAP ja CPAP-laitteet ovat aivan ihanan hiljaisia.

Ruokalassa kiinnitin monesti huomiota puheensorinaan, tai sen kovempaan muotoon - puheenhälinään. Sitä kun joskus alkaa oikein kuuntelemalla kuuntelemaan, on se aika kakofonista eikä lainkaan lempeää kuunneltavaa.

Että paljon on erilaisia ääniä sairaalassa luomassa tunnelmaa. Hajuihin en edes mene pikaista mainintaa syvemmälle, sairaalassa todella on "tunteita ja tuoksuja".

 

Mainos
Mainos