Tähänkin postilaatikkoon tulee spämmiä. Kuva: Pixabay

#311: Sähköposti

Sähköposti.

Tuo pirullinen keksintö. Vai onko sittenkään? Riippuu siitä, keneltä asiaa kysyy. Itse aiemmin väheksyin sähköpostin merkitystä ja hyötyä, mutta nykyään olen miltei (en aivan, mutta miltei) sähköpostin ystävä. Siitä pitää vain ottaa niskalenkki ja hallita sitä, ei antaa sähköpostin olla isäntä vaan renki.

"Ensimmäiset tietoverkot olivat pääteverkkoja, joissa keskustietokoneeseen oli kytkettyinä usea pääte. Päätteeltä toiselle oli mahdollista lähettää viestejä. Kun vastaanottaja oli viestin saapuessa päätteensä ääressä, pääte piippasi ja näytölle ilmestyi viesti. Viestin luettuaan vastaanottaja kuittasi viestin luetuksi ja jatkoi omaa työtään. Sen jälkeen kehittyivät käyttäjätunnukselliset postilaatikot. Periaatteessa näissä posti ei liiku verkossa, vaan se siirretään pääkoneen hakemistosta toiseen.
Uudet sähköpostijärjestelmät käyttävät kansainvälisiä verkkoja, kuten internet. Vuonna 1980 julkaistu RFC 771 kuvaa aiottua siirtymistä ARPANETistä Internetiin. Tuloksena syntyi SMTP, johon nykyinen sähköposti perustuu.", Wikipedia
 
Ei ole siis aivan uusi keksintö tuo sähköposti. Muistan, kun 90-luvun puolivälissä ensimmäisiä kertoja UNIX-järjestelmällä pyörivässä koneessa ihmettelin reaaliaikaista keskustelua kaverin kanssa (Talk-ominaisuus) ja ihmettelin ja ihailin tätä nykyaikaista viestintää. Samoihin aikoihin käytin sähköpostia ensimmäisiä kertoja. Oli jokseenkin ihmeellistä, että tuosta vaan voin lähettää vaikka ulkomaille sähköpostin, aivan ilmaiseksi! Ja vastaanottaja näkee sen miltei samaan aikaan! Mieletöntä!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Nyt sähköposti on mulla työväline. Olen opetellut hallitsemaan ja hyödyntämään sitä melkoisen hyvin. Kokouskutsut, liitetiedostot, äänestykset... Sähköpostilla voi hoitaa monenmoista asiaa! Siviilikäytössä lemppari sovellukseni on Googlen Inbox. En lainkaan ole tyytyväinen siitä, että joudun kohta pakotetusti vaihtamaan takaisin Gmailiin...

Sähköpostin hallinta on yksinkertaista. Pidä Saapuneet-laatikko siistinä, sanoisin, että kannattaa pitää maksimissaan yhden sivullisen verran sähköposteja saapuneissa. Siitä saapuneista mä tuppaan nuo postit lajittelemaan omiin kansioihin ja alikansioihin, joilla on tietysti joku selkeä logiikka miten ne on järjestelty. Jep, ei ollut asianlaita näin silloin kun olin päivystyksessä töissä. Silloin ei juurikaan sähköpostiin ehtinyt koskea. Kädet ovat silloin tietysti täynnä potilastyötä. Ei sähköposti toki kaikkeen ole paras ja kätevin viestintämuoto, mutta moneen hommaan se kyllä taipuu!

Pidä saapuneet-kansiosi puhtaana ja nauti tästä ilmaisesta, nopeasta, vaivattomasta ja monipuolisesta viestintätavasta!

 

 

 

 

 

Mainos
Mainos