Ihan näin kepeästi ja korkealle ei fyysinen olomuotoni kykene hyppäämään, mutta mieli tavoittelee edelleen taivaita. Kuva: Pixabay

#312:Kun aika on oikea

Kohta kuukauden olen elänyt tätä uutta elämää. Uusi ruokavalio, tavoitteellinen liikunta ja valmennus ovat jo näyttäneet tehonsa kun mieli on kirkastunut sekä paino pudonnut jo tässä neljässä viikossa merkittävästi.

Hei! Tämä HybridiHoitaja -blogi ei ole mikään lifestyle blogi! Tai onpas. Yhden keski-ikäisen, suomalaisen miehen havaintoja arjen ja juhlan jutuista, teknologiasta, terveydestä ja elämän ihmeellisyydestä, terveydenhuoltoalasta... Kyllä elämäntapamuutos osuu tuohon scopeen ihan mukavasti. Tämä on siis kuitenkin yhdenlainen lifestyle-blogi.

(Kuulostipa se modernilta ja tyylikkäältä)

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mutta näiden välihöpinöiden jälkeen palaan tuohon elämäntapamuutokseen. Monesti sitä on kysynyt itseltään, "Miksi en tehnyt tätä aiemmin?". Tulen aina siihen johtopäätökseen, että aika ei vaan ollut kypsä. Kuulostaa kliseeltä, mutta niin se vaan on. Monesti isoille asioille ihminen tietyllä tavalla kypsyttelee itseään päätökseen jopa useita vuosia. Varmaan varsinkin silloin, kun päätökset ovat isoja, niitä tietoisesti ja alitajuisesti valmistelee jopa vuosikausia. Ruokavaliomuutos tai alkoholin ongelmakäytön lopettaminen ovat esimerkkejä isoista muutoksista, joihin tarvitaan aina se ihmisen oma tahto ja päätös, että niihin asioihin saa kestävää muutosta. 

Tämän ajatuksen valossa esimerkiksi alkoholistin tai muiden päihteiden käyttäjän suhteen mini-interventio ei vaikuta lainkaan tehokkaalta hoitotyön toiminnolta. Mutta jos sillä saa edes vähän asiakkaan / potilaan miettimään asiaa, niin se kannattaa.

Minulla elämäntapamuutokseen kannusti liian korkea kolesteroliarvo sekä Black Friday -tarjous paikalliselta salilta. Niin yksinkertaisia voivat joskus olla muutoksen käynnistävät asiat.

Vaikka me hoitajat ja lääkärit emme voi potilaalle muutoksia valmiiksi tehdä, voimme kuitenkin mitä merkittävimmässä määrin olla fasilitaattorin roolissa: Helpottaa muutoksen läpiviemistä sekä antaa tietoa ja työkaluja muutoksen toteuttamiseen. Oli se muutos sitten tupakka, päihteet tai ruokavalio niin tsemppi ja apu on aina tervetullutta!

Tsemppi ja virtuaalinen fist bump HybridiHoitajalta elämäntapamuutokseen. May the Force be with you!

Mainos
Mainos