Konsteja on monia, sano. Kuva: Pixabay

#313: e-Potilas

Nyt jo edesmennyt Yhdysvalloista kotoisin ollut lääkäri Thomas Ferguson lanseerasi vuonna 2006 käsitteen e-Potilas (E-Patients).

Kirjain E muodostuu tuossa Fergusonin manifestissa sanoista: Electronic, equipped, enabled, engaged, expert ja empowered.

  • Elektroninen: Potilas kerää tietoa oireistaan ja/tai sairaudestaan elektronisin keinoin.
  • Equipped - Varusteltu: e-Potilaalla on yhä enemmän työkaluja seurata terveyttään ja elintoimintojaan itse: Sykemittari, kehonkoostumusmittari, verenpaineen kotimittaus, unenseuranta, jne.
  • Enabled - Kumppanuus: Lääkärit ja hoitajat pitävät e-Potilasta kumppanina, ei vastapuolen edustajana
  • Engaged - Osallistettu: e-Potilas tekee yhteistyötä ja jakaa vastuullisuutensa hoitavan tahon kanssa, oman vastuun korostuminen omasta terveydestä luontaisella tavalla!
  • Expert: Potilas keskittyy hankkimaan tietoa esim. omasta sairaudestaan (vaikkapa diabetes), ja muodostuu oman sairautensa asiantuntijaksi
  • Empowered - Voimaantuminen: Potilas voimaantuu omasta kyvykkyydestään toimia oman tilanteensa hyväksi, panoksena oma terveys!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

e-Potilas ei ole siis vain oireitaan googlettava potilas joka tarjoutuu pikaisesti päivystyksen luukulle tai terveysaseman tiskille valmiin diagnoosiolettamuksensa kanssa. e-Potilas on tietoinen ja proaktiivinen yksilö, joka hankkii itse tietoa monista saatavilla olevista kanavista. Uskoisin, ja minulla on tästä tuntumaakin, että onneksi potilaiden kyky erottaa luotettava ja ei-luotettava tieto on jokseenkin parantunut.

Oletko sinä e-Potilas? Osallistutko aktiivisesti oman sairautesi hoitoon nykyaikaisia menetelmiä hyödyntäen? Kerro kokemuksesi kommentteihin alle!

One Minute Challenge: E-patient - The Medical Futurist

 

Mainos
Mainos