Terveydenhuoltohenkilöstö, poliisi sekä pelastustoimi tekevät töitä hyvisten joukoissa, kaikkien hyväksi. Myös pahisten. Kuva: Pixabay

#314: Elämän varjoisa puoli

Välillä hiipivät mieleen moraaliset kysymykset hoitajan ammatista. Esimerkiksi se, miten meidän kuuluu hoitaa tasavertaisesti jokaista ihmistä huolimatta siitä, mikä hänen tausta sekä taustatekijät ovat.

Se ottaa välillä koville. Olen joutunut tilanteeseen, jossa pitää hoitaa lapsensa murhannutta vanhempaa. Olen myös hoitanut elinkautisvankia. En tiedä, mistä rikoksesta hän elinkautista istui, mutta voi vain arvailla minkälaisesta rikoksesta saa elinkautisen tuomion...

Me hoidamme, vaikka hoidettavamme on ehkä riistänyt toisen hengen. Me hoidamme, vaikka hoidettavamme on pedofiili. Me hoidamme, vaikka meidän päälle syljetään ja haukutaan "vitun homoksi" tai "huora lehmä".

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Nämä kaikki ovat valitettavan arkipäivää, varsinkin päivystyshoitotyössä sekä ensihoidossa, myös poliisien arjessa.

Itse ratkaisin moraaliset ja henkiset painimatsit itseni kanssa sillä, että päällepäin pyrin aina tietysti hoitamaan tilanteet asiallisesti ja normaalilla menettelytavalla. Hommat hoidetaan, haavat puhdistetaan, jatkohoito järjestetään. Työkavereiden kanssa asiaa voidaan sitten puida kahvihuoneessa, tai jos tilanne on erityisen stressaava ja erityinen niin purkutilaisuudessa kaksin tai porukan kanssa.

(Hei, pyytäkää ja ottakaa vastaan sitä debriefingiä / defusingia!)

Vaatii todellista luonteen lujuutta valvoa esimerkiksi yövuoroa ja kuunnella kuittailua tai haukkumista, jopa väistellä lyöntejä tai sylkemistä. Vaatii todellista luonteen lujuutta kohdata väkivaltarikoksen uhriksi joutunut, onnettomuudessa loukkaantunut, omaisensa menettänyt... Joskus tämän tragedian syynä on toinen ihminen, joskus luonto, joskus tekniikan puutteellinen toiminta. Syyllisellä voi olla joko ihmisen kasvot tai junan rakenne.

Hoitotyö on kuormittavaa, ei pelkästään työaikojensa vaan myös sisältönsä puolesta. Tasapuolisuuden vaatimus voi joskus olla todellista moraalista painia itsensä ja omien arvojensa kanssa. Pidä huolta että jaksat, etkä kuormitu liikaa! Huomioi, että kuormitusta ei ole vain yksittäiset, stressaavat tilanteet vaan kuormitus voi kasaantua vuosien saatossa, pikku hiljaa. Pidä kuntosi, kolesterolisi ja verenpaineesi hyvällä tasolla ja älä hukuta stressiäsi päihteisiin. 

Lasi kaksi viiniä tai olut tahi kaksi. Ne sallittakoon rankan työpäivän tai työputken jälkeen! Kohtuus, you know.

Mainos
Mainos