Terveellinen aamupala ei kuulunut HybridiHoitajan rutiineihin vielä muutama vuosi sitten. Kuva: Pixabay

#318: Ravitsemus päivystyksessä

Kun nyt on tämä elämäntapamuutos ja ravitsemustietoisuus. 

Olenpa tämän muutoksen myötä miettinyt myös pitkiä päivystyskäyntejä potilaan ja ravitsemuksen näkökulmasta. Miten haasteellinen yhtälö onkaan tunteja kestävä päivystyskäynti, ravinnotta oleminen ja sairastaminen. 

Hyvin suuri osa päivystyspotilaista ei saa syödä hoidollisista syistä. Ei toki ole järkevää vatsakipuisena ja oksentelevana syödä, jos vaikka syy on umppari ja leikkaus odottaa. "Pitää olla ravinnotta", hoitaja sanoo ja hymyilee. Kyllä, siihen on syynsä miksi ruokaa ei tarjoilla avokätisesti käynnin aikana. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tietysti jos hoito viivästyy ja käynti pitkittyy, eikä syytä ole pitää potilasta ravinnotta niin on tarpeen tarjota jotain, edes pientä välipalaa. Sanomattakin selvää, mutta erityisen tärkeää tämä on lapsille ja diabeetikoille. Muita potilasryhmiä väheksymättä ja unohtamatta.

No niin, pohdinta päivystyspotilaan nälässä olemisesta ja ravitsemuksesta jatkuu.

Olenpa todistanut sellaisenkin tapahtuman, että nuori ja noheva potilas tilasi itselleen puhelimitse pizzaa päivystykseen. "Hei! Americana-pizzan tilaisin tänne Yhteispäivystykseen. Seuraa punaista viivaa kun tulet päivystykseen ja minä olen tässä sängyssä numero 14". Jotkut hoitajat paheksuivat, minä olin iloinen potilaan puolesta.

Ravitsemukselliset pohdinnat koskivat myös omaa syömistä vuoron / vuorojen aikana. Aamuisin saattoi aamupala jäädä vain siihen isoon kuppiin kahvia ja seuraava mahdollinen sapuska olikin sitten lounaalla. Koska tilanteet vaihtelevat ja ruokatauon hetki voi olla joko 10.30 tai 12.30, ei päivystyksessä pystynyt kovin säännöllistä ja fiksua ravitsemuksellista elämäntapaa noudattamaan.

"Tilataanko pizzaa?". Sunnuntain aamu- tai iltavuoron vakiolausahdus. Ja tulihan sitä tilattua! "Valkosipulia? Saa olla, kiitos!". Anteeksi potilaani, saatoin joskus tuoksahtaa valkosipulille...

Huonosti tuli syötyä ja usein myös huonosti nukuttua vuorotyövuosien aikana. Painoa kertyi ja samaan tahtiin kertyi myös stressi, kolesteroli ja yövuorojen välillä myös **tutus. Aika aikaansa kutakin, myös huonoa ravitsemusta.

Siinä tajunnanvirta-tyyppistä pohdintaa potilaiden ja itsensä ravitsemisesta. Ravitkaa hyvin itsenne ja potilaanne (kenen ei tarvitse olla ravinnotta).

Mainos
Mainos