"Mitä näihin kohtiin laitetaan?" Opasta nuorta työnhaussa! Kuva: Pixabay

#320: Työnhakua

Toissapäivänä avustin mun teini-ikäistä tytärtäni hänen ensimmäisessä kesätyön hakuprosessissaan. On jokseenkin jännittävää nuorelle ihmiselle täyttää "Aikaisempi työkokemuksesi" -tyyppisiä kohtia, kun aikaisempaa työkokemusta ei ole. "No mitä mä tähän sitten laitan?".

Mä neuvoin laittamaan siihen vaikkapa ne 8. ja 9. luokalla suoritetut työssäoppimiset ja sen kun hän oli auttamassa tätiään eräillä isoilla sukusynttäreillä ruoka- ja järjestelyhommissa. 

Eräässä kohdassa kysyttiin, että "Miksi juuri sinä olisit hyvä meidän kesätyöntekijäksi?".

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

"Apua iskä, mitä tähän laitetaan?"

"No laita siihen että pidän uuden oppimisesta ja tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä", mä vastasin.

"No mut mitäs jos mä en tykkää? Jos mä en haluukkaa puhua kenellekkään?", tytär kyseli naurahtaen.

"Sitä sun ei kannata siihen laittaa. En usko, että kukaan haluaisi palkata ihmistä joka ei halua olla tekemisissä asiakkaiden kanssa. Laita vaan rohkeasti siihen että tykkään olla tekemisissä ihmisten kanssa, kyllä sä sitten työssä siihen opit", mä neuvoin.

Tytär naurahti ja sanoi "oh my god, miten mä selviän". Kannustin, että kyllä hän selviää ihan ok. 

Tuli siis vaan mieleen, että kauas on itse mennyt työmaailman konkarina tuosta hetkestä, kun työpaikan haku on ensimmäisiä kertoja elämässä edessä. Saattaa meistä aikuisista tuntua hassultakin, miten puhelinnumeron täyttämistä jännittää niin paljon siihen kaavakkeeseen. "Apua, siis voiks ne soittaa mulle? Mitä mä sit sanon?", tytär naurahti jälleen. 

"Jep, kyl ne saattaa soittaa! Vastaat mitä sulta kysytään ja kerrot vähän itsestäsi. Ei nekään ihmisiä kummempia ole!", mä rohkaisin häntä.

Kesätyöpaikkojen haku on nyt käynnissä, alkamaisillaan ja joihinkin paikkoihin jopa ohi jo. Näin me huomattiin kun erilaisia paikkoja haettiin. Nuorten kanssa on hyvä tietty ton itse hakuprosessin lisäksi käydä läpi vähän työelämän perussääntöjä - Työaika, tauot, palkanmaksu ja verokortin toimittaminen, ja niin edelleen.

Toivotan kaikille nuorille kesätyön hakijoille lykkyä tykö ja hyvää fiilistä! Olkaa aktiivisia ja käykää vaikka ihan paikan päälläkin esittäytymässä!

Mainos
Mainos