Koirat osaavat hyödyntää tylsyyden. Ei älylaitteita. Kuva: Pixabay

#321: Tylsää

"Kylläpä on tylsää"

"Äiti mul on tylsää"

"Ei o mitään oikeeta tekemistä"

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Varmasti tuttuja lauseita. Varmasti tuttu fiilis sulle on myös tylsyys, tai ainakin pitäisi olla jos on viisaita ihmisiä uskominen. Tsekkaa vaikka tästä YLE-uutisten juttu tylsyydestä. Siinä on haastateltu kasvatustieteiden professoria ja filosofia Juha T. Hakalaa. Kannattaa uskoa, koska oletettavasti professori on tässäkin fiksumpi kuin sinä tai minä.

Tunnistan itsessäni kyllä tylsyyden pelon. Kuten olen aikaisemmissakin blogeissa kirjoittanut, todella helposti tulee otettua se älylaite kouraan ja välteltyä tylsyys. Vielä harvemmin tulee älylaitteen sijasta juteltua kaverille kenestä ei ole kuullut pitkään aikaan, soitettua ihan muuten vaan kuulumiset. Pitäisi tehdä tätä enemmän!

Ja pitäisi enemmän tiedostaen ottaa vastaan tylsiä hetkiä ja antaa aivojen ja mielen kylpeä tylsyydessä. Kuten tuossa jutussa mainitaan, mielemme tarvitsee tylsyyttä jotta toimisi virkeästi ja monipuolisesti. Tylsyys lie vähän sama kuin että urheillessa tarvitsee lepoa ja palautumista että on taas valmis uuteen urheilusuoritukseen. Aivan liian usein me suoritamme arkista elämäämme jatkuvasti etsien virikkeitä ja palkintoja, pikaista tyydytystä ja tylsyyden välttämistä.

Aivan samalla tavalla tätä pitäisi opettaa -ainakin periaatteen vuoksi ja ajatuksen tasolla- jälkikasvulle. Lapsille ja nuorille olisi todella hyvä maata nurmikolla heinänkorsi suussa ja katsella kun pilvet liikkuvat. Ilman, että sitä jakaa Snäppiin tai Instaan.

(Jep. Olettaen että on kesä ja mukava ilma. Ja olettaen, että me vanhemmatkin pystymme siihen ensin, esimerkkeinä.)

Ajattele siis boksin ulkopuolelta ja harrasta tylsyyttä. Siitähän on kaavailtu tulevan lähitulevaisuuden yksi isoista elämisen trendeistä.

Me Päijät-Hämeessä olemme tässä tylsyyden brändäämisessä melko edistyksellisiä. Padasjoki mainostaa aivan täydellisen osuvasti: Experience nothing.

Toivotan sinulle ajoittain mukavan tylsää viikonloppua! Ei aina tarvitse olla jotain tekemistä.

Experience nothing - Visit Padasjoki

 

Mainos
Mainos