Jotkut asiat eivät vain muutu. Hoitaja on aina hoitaja. Kuva: Pixabay

#326: Aina sairaanhoitaja

On kulunut 3,5 vuotta aikaa kun vaihdoin hoitotyöstä pois. Silti kiinnostus hoitotyötä kohtaan ei ole vähentynyt. Olen nykyään entistä kiinnostuneempi hoitotyön "kulisseissa" tapahtuvista prosesseista, rattaista jotka pyörittävät sitä koneistoa joka potilaalle ja asiakkaalle näkyy ulospäin palveluna ja hoitona.

(Vaikkakin vaimoni tytär sanoi taannoin, että "Janne, ethän sä enää ole sairaanhoitaja". Naurahdin ja mietin asiaa, mutta kyllä mä päädyin siihen, että vieläkin olen sairaanhoitaja!)

Meitä sairaanhoitajia on yhteiskunnan toiminnassa enemmän tai vähemmän näkyvästi mukana useilla eri aloilla. Veikkaan, että poliisi- ja pelastustoimi sekä Puolustusvoimat ovat yleisimpiä aloja joissa sairaanhoitajat vaikuttavat "agentteina". Sairaanhoitajat tekevät vapaaehtoistyötä tapahtumissa, ovat vapaa-ajallaan lenkillä, ostoksilla, matkalla ulkomailla, lentokoneessa... Jos saat sairaskohtauksen tai loukkaat itseäsi niin todennäköistä on, että kohdalle osuu hoitaja tai kaksi. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hoitajia on mukana terveydenhuollon suunnittelutyössä, teknologisten järjestelmien suunnittelun ja toteutuksen parissa, poliittisessa päätöksenteossa ja projektiryhmissä. Hoitaja on oman alansa ammattitaitoinen edustaja ja moniosaaja. Sanotaan vaikkapa terveydenhuollon asiakasvirran suunnitteluprojekti jossa palvelumuotoilun avulla muokataan potilas-/asiakaskokemusta vaikkapa ajanvarauspolilla paremmaksi ja sujuvammaksi - Hoitaja osana tämänlaista projektityötä on yksi esimerkki meidän monipuolisesta työstä.

Poliittisena päätöksentekjänä hoitaja on -väittäisin- ihmisläheinen, silti ollen järkevä ja päätöskykyinen. Hoitaja osaa priorisoida ja järkeistää, olla realisti ja optimisti (jopa samaan aikaan). Hoitaja uskaltaa sanoa jos tuntuu siltä, että potilaan / asiakkaan etu ei toteudu. Heitä vartenhan palvelut ja hoito ovat olemassa.

Moneksi on siis hoitajasta. En anna mitään tiettyä poliittista suositusta tuleviin vaaleihin mutta tietysti kehoitan katsomaan ketä äänestää. Mitä enemmän meitä terveydenhuollon ammattilaisia on päättävässä asemassa, sitä parempi. 

 

Mainos
Mainos