Haloo, täällä sairaala! Kuva: Pixabay

#328: Viikon teknologiapläjäys

On taas pitkästä aikaa viikon teknologiapläjäyksen aika!

Tulevaisuuden potilas - lääkäri - hoitaja

Medical Futurist eli unkarilainen lääkäri Bertalan Mesko on yksi isoimpia innoittajiani. Hänen YouTube-kanavansa on melko aktiivinen, ja hän julkaisee videoita ja blogikirjoituksia ei ainoastaan terveydenhuollon ja lääketieteen teknologiasta, vaan myös käsitteellisistä muutoksista ja palveluista.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tässä allaolevassa videossa Mesko keskustelee e-potilas Daven kanssa tulevaisuuden potilas-lääkäri -näkymistä. Dave deBronkart sairastui vuonna 2007 metastasoituneeseen munuaissyöpään ja kirjoitti sairastumis- ja hoitoprosessistaan blogia. Myöhemmin hän on aktiivisesti kiertänyt puhumassa e-Potilasprosessista. Tässä allaolevassa videossa Dave ja Bertalan keskustelevat esimerkiksi keuhkotuumoreista tehdystä 3D-tulosteesta - Dave pystyi näkemään minkälaiset tuumorit häntä riivaavat missäkin osassa keuhkoja. 

6 Concepts For The Future Of Healthcare - In Conversation With E-patient Dave deBronkart

 

COPD-potilaan helpompi elämä

Itse tauti ei ole hävinnyt mihinkään, vaikka jotenkin olin yhden miehen empiirisessä kenttätutkimuksessa huomaavinani, että keuhkoahtaumatautia (COPD) sairastavien potilaiden määrä olisi jotenkin vähentynyt. En tiedä, vai onko hoito parempaa, ja läheskään enää niin usein eivät potilaat päädy päivystykseen akuutin pahenemisen vuoksi. 

COPD-potilaita arvellaan Suomessa olevan noin 200 000, ja saman määrän arvellaan sairastavan keuhkoahtaumataudin esivaihetta (esimerkiksi kroonista keuhkoputkien tulehdusta).

Ennen laitteet olivat isompia, karumman näköisiä ja hankalia tai jopa mahdottomia raahata mukana. Se rajoittaa tietysti potilaan elämää, elämä kun on tehty elettäväksi eikä yksien seinien sisällä kärsittäväksi. Matkustelu ja liikkuminen ovat mahdollista nyt vuonna 2019 myös COPD-potilaille yhä helpommin kun laitteet ovat yhä paremmin mukana kuljetettavia sekä akkukestoltaan parempia.

Katso alta video jossa aktiiviurheilija Russel Winwood kertoo matkustelusta, urheilusta ja elämästään keuhkoahtaumataudin kanssa. Ovat nykyään jopa tyylikkään näköisiä nuo happirikastimet.

Traveling with COPD can happen with SimplyGo Mini | Philips

 

Mainos
Mainos