Tuomari tulkitsee oikeaa ja väärää. Kuva: Pixabay

#329: Pyrkimys tehdä oikein

Tähän kirjoitukseen sain ajatuksen niinkin pienestä ja vaatimattomasta asiasta kuin käsisuihkun kahva.

Se on (useinkin) pyritty suunnittelemaan ja rakentamaan aivan oikein. Se on suunniteltu niin, että letku riittää vesipisteeltä pöntölle asti. Kahva ja "liipasin" on suunniteltu toimimaan niin, että kun liipasimesta painaa niin vettä tulee. Yksinkertaista mutta toimivaa. Olisi perin outoa suunnitella tai olla suunnittelematta käsisuihkun kahvaa. Rakentaa vaan ja toimii miten sattuu.

Niin hommat eivät toimi.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Eivät ihmiselämän arjessa, eivät asioiden ja esineiden suhteen mutta monesti eivät ihmistenkään suhteen.

Luonto on ihmeellisesti tämän meidän kehon järjestellyt. Ihmisen kehossa on useita asioita, jotka vaikuttavat aivan suunnitelluilta. On varajärjestelmiä (kaksi munuaista), on kollateraalikiertoa iskeemistä aluetta ruokkimaan, on verenpaineen säätely ja kompensaatiojärjestelmä. Varsin ihmeellisiä asioita, kun ajattelee että ihminen on kuitenkin luontokappale. Fiksusti on ihmisen toiminnot järjestetty.

Myös mielenterveyden puolella ihminen pyrkii tekemään oikein mutta minusta tuntuu, että mielen ja aivoitusten puolella kompensaatiomekanismeja on vähemmän kuin fyysisessä ruumiissa. Mielen tulehduksia ja muita sairauksia on vaikea niinkään konkreettisesti saada korjattua kuin fyysisen kehon konkreettisia ongelmia. Siksipä vähän salaa ihailen modernia psykiatriaa ja psykologiaa, kuinka tutkitusti ja suunnitelmallisesti voidaan myös ihmisen ohjelmistoa korjata. Ammattilaisten työtä, sano.

Myös potilas ja asiakas pyrkii tekemään oikein. Pyrkii noudattamaan preoperativiisia ohjeita, pyrkii saamaan tietoa sairaudestaan ja omaiset pyrkivät tekemään oikein kysellessään - Ihminen ei ole kotonaan epäselvissä tilanteissa.

Näin monipolvisia ajatuksia oikein tekemisestä ja käsisuihkun kahvoista tällä kertaa. Kyllä on hienosti suunniteltu moni asia - Käsisuihkun kahva, lääkkeet ja leikkausrobotti. Ne pyrkivät tekemään oikein ja niiden suunnittelusta vastaa ihminen joka myös pyrkii tekemään oikein. Pyrkii parantamaan ihmiselämän laatua, jopa pelastamaan ihmishenkiä.

Mainos
Mainos