Tarkan markan päivät. Kuva: Pixabay

#331: Rahan tuhlausta

Oletko sä ympäristö- ja taloustietoinen hoitaja?

Ajatteletko työtä ja työnteon prosesseja talouden kautta, mietitkö koskaan miten voisi päivittäisessä työssä säästää luontoa ja rahoja?

Mulle tuli tämä ajatus mieleen uudelleen kun pesin hampaita ja jätin veden valumaan. Tajusin, että arjessa tekee asioita vanhasta tottumuksesta niin, että niissä ei ole taloudellisesti eikä ympäristön kannalta järkeä. Veden ei tarvitse valua hanasta kun harjaan hampaita. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Kun liikutaan autolla paikasta A paikkaan B, voisi miettiä arjen logistiikkaa: Voisiko samalla reissulla hoitaa useamman asian ettei tarvitsisi ajaa turhaan? Pitäisi muistaa kauppareissulle ottaa mukaan niitä kestokasseja (jotka lojuvat kaapin pohjalla turhan panttina) ettei tarvitse ostaa muovikassia. Valot muistan kyllä sammuttaa himasta aina lähtiessä, mutta niitä latureita / muuntajia jää kyllä aivan turhan pantiksi kiinni pistorasiaan...

Mä linkitän tähän vähän hoitotyötäkin ja haastan sua ajattelemaan. Sairaala tuottaa erittäin paljon jätettä ja kuluttaa paljon rahaa. Ihmisen terveyden hoitaminen on sekä kallista että ympäristöä kuormittavaa. Käytä toki hanskoja, mutta onko jokainen kerta tarpeen? Merkitse lagenulaan avaamispäivänmäärä. Apua. Hirveesti enempää mä en uskalla tähän talous- ja ympäristövinkkejä heittää vaikka ideoita olisi! En uskalla, koska tiedän miten tarkkaa näiden asioiden hoitaminen on aseptiikan ja potilasturvallisuuden kannalta. En tietystikään kehoita karsimaan näistä asioista mutta hyviä ideoita varmasti on meistä monella miten minä hoitajana voisin säästää euroja ja ympäristöä.

Älä tingi ja tingi. Onpa hankala neuvo. 

Tingi harkiten, mieti jos työpaikkasi palveluprosesseja tai työnkulkuja voitaisiin muuttaa potilas-, asiakas-, talous- ja ympäristöystävällisemmiksi. Uskoisin, että esimiehesi ja kuntalainen kiittää jos tuot hyvän ideasi julki hyödynnettäväksi. 

Mainos
Mainos