Aina eivät asiat ole näin balanssissa. Kuva: Pixabay

#332: Mielenterveyden puolesta

Mielenterveys on asia, joka ei koskaan ole mielestäni liikaa puheenaiheena. Mielen sairauksien ja mielenterveysongelmien historiallinen stigma ei ehkä vieläkään ole täysin häipynyt. Ongelmat eivät ehkä enää ole aivan tabuja, mutta turhaa häpeää liittyy mielen ongelmista puhumiseen ja niiden sairastamiseen.

Tehdessäni työtä sairaanhoitajana päivystyksessä pidin potilaita saman arvoisena, oli vaurio sitten nilkassa tai mielessä. Monesti huomasin potilaan puheesta, että uupumus tai masennus hävettää, ongelmaa on jollain tavalla nolo myöntää "kun se ei näy päällepäin". Yritin rohkaista ihmisiä ajattelemaan, että sairaus ja vaurio on tasavertainen - Oli se sitten mielessä tai kehossa. Kannustan kaikkia meitä hoitajia ja lääkäreitä kohtaamaan mielenterveyden ongelmista tai päihdeongelmista kärsivän tasavertaisena. Myös kaverina, perheenjäsenenä, omaisena kannustan sinua olemaan kuulolla, tukena ja avuksi läheiselle kun mieli järkkyy.

Erityisen korostetusti haluan pyytää, että kohtelisimme tasavertaisesti, arvostavasti ja reilusti alkoholi- ja päihdeongelmista kärsiviä ihmisiä. Auttaisimme silloin kun avun tarve on, ehkä jopa vähän aiemmin.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Sosiaali- ja Terveysministeriön johdolla valmistellaan mielenterveyspoliittisia linjauksia vuoteen 2030 saakka. Otakantaa.fi -osoitteessa pääset vaikuttamaan asiantuntijaryhmän kehitystyöhön kertomalla omat mielipiteesi. Onpa upeaa, että meidät kansalaiset otetaan suoraan mukaan vaikuttamaan isoihin linjauksiin!

Heikentyneen mielenterveyden kustannukset Suomessa ovat yli 11 miljardia euroa (Lähde: Mediuutiset). 

Sosiaalisessa mediassa on nähty viimeisen vuoden aikana upeita kampanjoita, muun muassa #sinut #okejfördej -kampanja. Suosittelen seuraamaan Mielenterveyden Keskusliittoa ( @mielenterveydenkl ) Instassa. 

 

 

Mainos
Mainos