Potilaspuhelin 2.0 - Kuva: Pixabay

#334: Yhteydet sairaalasta

Moni meistä muistaa ajan, jolloin sairaalan osastolla potilaan ainoa yhteydenpitoväline ulkomaailmaan oli potilaspuhelin. Se luuri oli potilaan ainoa sähköinen linkki muihin ihmisiin, läheisiin jos ei omaisten ja ystävien käyntejä vierailuaikana lasketa.

Matkapuhelin, älypuhelimet ovat muuttaneet tuota potilaan yhteydenpitoa aika tavalla. Vuonna 2019 potilaalla on mukanaan sairaalan vuoteessa yhteys koko maailmaan älypuhelimen tai oman tabletin ruudulta. Television viihdetarjonta ei ole rajoittunut ainoastaan siihen vanhan, potilashuoneen seinällä telineessä olevan kuvaputkitelkkarin antiin vaan Potilas 2.0 valitsee suoratoistopalvelusta mieleisensä elokuvan tai sarjan ja laittaa bluetooth-kuulokkeet korville jotta ei häiritsisi vierustoveria.

Kesken sarjan katsomisen välähtää ruudun yläosaan Messenger- tai WhatsApp -viesti: "Moikka rakas iskä! Mikä sulla on vointi siellä? Nähdään huomenna, me tullaan katsomaan sua heti kun vierailuaika alkaa. Hyvää yötä!". Tämä viesti auttaa leikkauksen jälkeiseen kipuun enemmän kuin tuossa sinisessä kupissa oleva kapseli. Silti otan sen kapselinkin, koska tiedän, että paras parantumistulos tulee kun yhdistää määrätyn lääkityksen ja läheisten tuen ja välittämisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Moderni Potilas 2.0 kirjautuu aamupäivästä omahoitoportaaliin ja tarkistaa omalta sivultaan päivän labratulokset. Tuo labra-arvo on outo, mitä se tarkoittaa? Painan pientä kysymysmerkkikuvaketta arvon vieressä ja saan ruudulle pienen laatikon jossa on kyseisestä arvosta lisätietoa.

Vaikka minulla vuonna 2019 on nämä kaikki yhteydenpitokeinot ja olen vähemmän eristyksissä maailmasta tässä potilaspedissä kun vuoden 1995 potilas, niin mikään sähköinen yhteydenpitokeino ei tunnu niin hyvältä kuin omaisten käynti, kosketus ja läsnäolo. Puhelu, toisen äänen kuuleminen on niistä sähköisistä keinoista ehkä se paras tapa mutta kyllä WhatsApp -viesti tai tekstiviestikin tuntuu hyvältä vaikka se onkin vain bittejä, ykkösiä ja nollia. Digitalisaation lämmittävät bitit.

Googlettelin tuossa pikaisesti miten sairaalat ohjeistavat potilaita oman puhelimen käytössä. Ohjeistukset vaihtelevat laidasta laitaan, vanhan varovaisesta matkapuhelimen käytön rajoittamisesta aina tuonne ilahduttavan rohkaisevaan PKSSK:n (Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä) ohjeistukseen: "Keskussairaalan vuodeosastoilla ei ole potilaspuhelimia. Siksi oma matkapuhelin kannattaa ottaa mukaan sairaalaan".

Soitellaan ja viestitellään!

Mainos
Mainos