Bittiavaruuden valtateitä. Kuva: Pixabay

#338: Viikon teknologiapläjäys

Tällä viikolla teknologiapläjäyksessä älykästä puheentunnistusta ja keinoälyä (jälleen).

Silmät pois ruudulta

Varsinkin polikliinistä työtä tekeville lääkäreille ja hoitajille on kovinkin tuttua tietokoneen näytön tuijottaminen. Moni meistä kliinikoista haluaa samaan aikaan esimerkiksi potilasta haastattaessaan kirjata samalla anamneesia tai löydöksiä potilaskertomukseen. Tämä vaatii aina sen, että silmät ja huomio ovat pois hyvin suuren osan potilaalle tarkoitetusta ajasta, kuuntelusta ja huomioimisesta. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Puheentunnistus ja puheenhyödyntämisen on vienyt seuraavalle tasolle yritys nimeltä Nuance, jonka puheentunnistus saattaa olla monelle kliinikolle tuttu juttu. Nyt tämä yritys on kehittänyt puheentunnistuksen seuraavan sukupolven tuotteen, Ambient Clinical Intelligence. Tämä on järjestelmä, joka yrityksen mukaan "kääntää tuoleja". Siis kääntää kliinikon tuolin ja katseen ruudulta potilaaseen. 

Järjestelmä kuuntelee kliinikon ja potilaan välistä keskustelua ja kirjaa sen tietojärjestelmään. Toki ihmisen on kirjaus tarkistettava ja hyväksyttävä, mutta itse tekstin syöttö ja jopa jäsentäminen kysymyksittäin - Sen tekee järjestelmä. Se käyttää pilvessä tapahtuvaa keinoälyä ja koneoppimista hyväkseen.

Katso lisää ACI-järjestelmästä yrityksen sivuilta ja alla olevasta videosta!

HIMSS 2019: Making the Keyboard Disappear and Other Magic with Joe Petro CTO of Nuance

Pelottava keinoäly

Yksi YouTuben suosikkikanavistani - Medical Futurist - käsittelee tässä allaolevassa videossa ennakkoluuloja keinoälystä. Lääkärit ja hoitajat saattavat pelätä keinoälyä koska sen pelätään ehkä vievän meidän ammatillisen ydintehtävän, asiantuntijaroolin potilaan hoidossa.

Alla oleva video ehkä hieman lieventää tätä pelkoa ja tuskaa. Keinoäly ei vie pois "potilaan hoitamisen taidetta" vaan jopa jalostaa sitä parempaan muotoon. Aikaa vapautuu ydinosaamiselle sen sijaan että esimerkiksi -kts. yllä- tuijotettaisiin ruutua. Myös esimerkiksi ison datan hyödyntäminen sairaalan tai muun terveydenhuoltoyksikön toiminnan suunnittelussa tai potilaan tilan arvioinnissa on alue, jossa ihmisen kapasiteetti ei vaan yksinkertaisesti pärjää koneälylle. Silti ei pidä ajatella että AI vie meidän työmme. Ei, se vaan tehostaa ja parantaa työmme jälkeä ja resurssien hyödyntämistä. Keinoälyn valjastaminen tehokkaaseen käyttöön on ehdottomasti mahdollisuus, ei uhka!

Katso alta video, jossa esimerkkinä käytetään esimerkiksi Googlen Deepmind keinoälyä joka voitti kiinalaisessa Go-pelissä jo vuonna 2016 huippupelaajan, Lee Sedolin. Mielenkiintoisia, muttei aivan (keino)älyttömiä juttuja!

The Real Art Of Medicine Begins Now - AlphaGo | The Medical Futurist

 

Mainos
Mainos