On puheenaiheita, joista on vaikea puhua. Kuva: Pixabay

#339: Tabu

Niin. On puheenaiheita joista on todella vaikea puhua. 

Siviilielämässä niitä on meillä jokaisella. Asiat ja aiheet joita mielummin välttelee kun ottaa puheeksi. Meillä jokaisella on omat tapamme ja omat kapasiteettimme käsitellä hankalia aiheita mutta se on varma että jokaisella joku sellainen aihe on josta on vaikea puhua.

Yleensähän sanotaan, että asioista olisi hyvä puhua. Näin neuvotaan niin parisuhteessa, perheen kesken kuin myös työpaikalla. Yleisesti ottaen tämä mun mielestä pitää paikkansa, mutta toki asioista puhumiselle ja asioiden läpikäymiselle on paikkansa ja aikansa. Vaikeat asiat ovat herkkiä tilanteen suhteen. Tilanteen on oltava otollinen ja sopiva kun vaikeasta aiheesta puhutaan ääneen. Se sitten vaatiikin sekä keskustelun aloittajalta että toiselta osapuolelta, että kahden ihmisen hetki, voimavarat ja kyvyt kohtaavat. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Näin ei aina tietystikään ole, että maaperä olisi otollinen vaikka asia otetaan rohkeasti puheeksi.

Hoitotyössä me kohtaamme ihmisten tabuja, vaikeita aiheita joka päivä. Omalle tai omaisen kohdalle sattuva sairaus, onnettomuus, väkivalta on vaikea kohdata eikä lainkaan helppo ottaa puheeksi. Hoitaja joutuu kohtaamaan asiakkaansa / potilaansa vaikeudet myös äitinä, isänä tai omaisena eikä ainoastaan teknisesti työroolinsa takaa.

Sairaudesta, sairastumisesta puhuminen on tietysti monelle meistä luontevaa. Mutta on niitä vaikeitakin asioita, joita hoitajankin on vaikea ottaa puheeksi. Miten esimerkiksi otat puheeksi kotiväkivallan tai epäilyn siitä? Entäpä lapsen tai nuoren kohdalla vakavan sairauden? Monesti sitä ajatuksissaan samaistuu itse omaisen tai sairastavan rooliin, ja asia on entistä vaikeampi ottaa puheeksi.

Tietysti HybridiHoitaja rohkaisee puhumaan, vaikeistakin asioista, niin siviilissä kuin töissäkin. Pidä vaan tutka herkkänä, milloin on hyvä ja otollinen aika puhua ja miten asian ottaa puheeksi. Monesti sekin ratkaisee hyvin paljon, miten asian tuot esiin. Nouseeko keskustelun toisella osapuolella suojelevat puolustusmekanismit esiin vai avautuuko mieli ja sydän luottamuksen ilmapiirissä?

Let's jutellaan!

Mainos
Mainos