Kehityksen rattaat pyörivät. Kuva: Pixabay

#341: Kehitys kehittyy

Kaikenlaista tulee mietiskeltyä kun ajelee töihin tuota vähän pidempää matkaa arkisin.

Tuli mieleen tuotteiden ja palveluiden kehityksestä erinäisiä asioita. Tämä ajatusketju lähti liikkeelle edellä ajavan auton etuistuimien päällä olevista puuhelmisuojista. Muistatteko, nämä hierovat ja mitälie tekevät istuinsuojat joiden pitäisi parantaa ajomukavuutta. Mietin, että kuka nämä on kehitellyt ja miten tämän tuotteen kehittelyprosessi on edennyt. Lähtikö tämän tuotteen kehittely tarpeesta vai puhtaasta ideasta, tuosta vaan.

Ja tämän jälkeen mietiskelin auton tekniikkaa noin muutoinkin. Bensiinin, moottorin ja turvavarusteiden kehitystä. Jos ajatellaan vaikka aikaa tuolta 70-luvulta tähän päivään saakka on autojen kehitys ollut mieletön. Lyijyllinen, ympäristöä saastuttava bensiini on vaihtunut enemmän etanolia sisältävään ja puhtaammin palavaan lyijyttömään bensaan. Miksi tätä ei keksitty jo kymmeniä vuosia sitten? Miksi moottorit eivät olleet vastaanottavaisia tämänkaltaiselle polttoaineelle jo 1970-luvulla? No, eipä ollut silloin varmasti kiinnostusta muutoinkaan ympäristöasioihin siinä määrin kuin vasta (valitettavasti) vuonna 2019.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Turvavarusteet alkoivat yleistyä autoihin 1970 ja 1980-luvun vaihteessa. Turvavyöt ovat varmasti säästäneet ihmishenkiä eniten, mutta vähäisemmäksi ei jää myöskään lukkiutumattomien jarrujen ja airbagin osuus. Näiden ominaisuuksien ja tuotteiden kehittely lähti varmasti (ainakin näin haluan uskoa) liikkelle ihan puhtaasta halusta tehdä liikenteestä turvallisempaa ja pelastaa ihmishenkiä. Turvaominaisuuksien kehitys on viime vuosina ollut mielenkiintoista seurata: On hätäjarrutusavustinta, mukautuvaa vakionopeudensäädintä, kaistavahtia, liikennemerkkejä lukevaa ajotietokonetta jne. Mukavuuden lisäksi about kaikissa automerkeissä ja malleissa on panostettu vahvasti turvallisuuteen ja se on mukava se. 

Sama kehitys se kehittyy sielä terveydenhuollon teknologiassa. Se sama donitsin muotoinen TT-kuvauslaite joka on auttanut diagnoosin tekemisessä jo kymmeniä vuosia, on saanut kuoriensa sisään viime vuosina yhä edistyksellisempää teknologiaa, eli antaa potilaalle vähemmän säderasitusta ja tarjoaa kliinikoille tarkempaa ja nopeampaa kuvaa potilaan tilanteesta. Lääkkeet ja lääketutkimus ovat upeaa seurattavaa, esimerkiksi syövän tutkimuksessa ja lääkityksen kehityksessä tapahtuu onneksi (jopa suomalaisvoimin) upeita läpimurtoja, eikä syöpä enää onneksi ole aina automaattisesti kuolemantuomio. Se on hienoa kehitystä se!

Tämmöisiä hajatelmia teknologian, palveluiden yms. kehittymisestä. Kyllä ei ennen ollut kaikki paremmin.

Mainos
Mainos