Vanhuus. Kuva: Leroy Skalstad / Pixabay

#343: Kun vanhenen

Töissä ruokatauolla ollessani bongasin lehtihyllystä tämän lehden kansikuvan ja jutun:

Niin, "mitä jos sinustakin tulee vanhus"? 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tää on aihe jota mä olen miettinyt usein. En ainoastaan hoitotyössä ollessani vaan joka ikinen aamu kun "vähän kolottaa" eilisen treenin jäljiltä selässä. Mieleen tulee monta sananlaskua aiheesta: "Vanhuus ei tule yksin" tietysti ensimmäisenä. Joskus olen kuullut myös sanonnan, että joka ikinen aamu kun heräät ja huomaat, että kolottaa ja särkee, voit olla onnellinen että olet elossa. Perinteistä suomalaista ajattelua, inhorealismia, outoa positiivisuutta verhottuna pessimistis-realistisiin vaatteisiin.

Tuommoisia minä aamuisin ja miltei päivisin mietin.

Mietin sitä omaa vanhenemista. Ei se ole "jos", vaan se on "kun". Kun minusta tulee vanhus, niin toivon minua kohdeltavan vuodepotilaana vaipoissa maatessani ihmisarvoisesti mutta jämäkän varmasti. En toivo, että minua kohdeltaisiin silkkihansikkain vaan nitriilihansikkain. Semmoisin kivanvärisin nitriilihansikkain (mielellään se lila tai musta, ehkä jopa joku pääkallo- tai liekkikuvioitu hanska?) pitää minua hoitavan hoitajan olla varustettu. Ei minulla kovasti muita toiveita ole.

Antakaa minulle soittokello. Lupaan soittaa sitä vain harkiten ja vain tarpeessa. Lupaan parhaani mukaan harkita soittokellon käyttöä myös silloin, jos kärsin muistihäiriöstä tai muusta tuskatilasta.

Jos vammaudun, muistakaa, että minullakin oli joskus ns. normaali, terve elämä ja pystyin kävelemään ja tekemään sitä työtä mitä sinä teet nyt. Tiedän, että on kiire ja uutta potilasta pukkaa, mutta koitathan silti olla minulle siinä hetkessä läsnä ja vaikkakin vaan hetkeksi rauhoittaa tilanteen ja olla siinä minua auttamassa. Vaikka vain hetken. Sillä toisen ihmisen auttaminen on jalointa työtä ja teko jonka voi ihminen tehdä.

Toivon kovasti, että olisin mahdollisimman vähän siellä sairaalassa asiakkaana nyt ja tulevaisuudessa. 

Kun vanhenen.

Jos vammaudun.

 

Mainos
Mainos