Maailma on epäiltävää täynnä. Kuva: Jackie Ramirez / Pixabay

#344: Epäilyä

Maailma on epäiltävää täynnä. Epäilevälle maailma on av... eikun uhkia täynnä. Uhkia, ehkä enemmän kuin mahdollisuuksia.

Me suomalaiset olemme kovia epäilemään. Seuraavassa muutama esimerkki:

  • "Eiköhän tuo sateeksi ja myrskyksi käänny..."
  • "Jaa naapurin uusi auto, tokkopa tuo on hintansa väärti"
  • "Turha yrittää, ei tästä opiskelusta kuitenkaan mitään tule"
  • "Mikä tuokin luulee olevansa kun tuolla tavalla ilakoi"

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Maailma on epäilijälle täynnä mahdollisuuksia jonkin mennä pieleen. Tämä toki karrikoidusti ilmaistuna, onhan olemassa hyvää ja tervettäkin epäilyä. Tämä tietyllä tavalla lie meille suomalaisille sisäsyntyistä, että epäillään ja pelätään pahinta. "Ei sitten ainakaan pety niin kovasti". Tämä on aina ollut mun mielestä vähän tragikoomisella tavalla suomalaista ajattelua. Itsekin sitä tulee noin ajateltua asioista, mutta tietoisesti pyrin kuitenkin uskomaan asioista ja ihmisistä hyvää.

Tietyllä tavalla hoitotyössä, hoidon tarpeen arviointia tehtäessä ja ihmisiä hoidettaessa kannattaa epäillä. Ei välttämättä aina kannata epäillä sitä pahinta, mutta kannattaa tutkia ja hoitaa sen mukaan kuin se pahempi vaihtoehto olisi kyseessä juuri tässä tapauksessa. Itselleni suurimpia oivalluksia päivystyshoitotyössä oli se, että mitä enemmän hoidetaan ja tutkitaan "turhaan" (tarkoitan siis sitä, että ei ollutkaan mitään pahasti vialla) niin sitä enemmän siitä tutkittujen joukosta jää haaviin myös niitä tapauksia kun on syytä huoleen, syytä hoitaa.

Sanoin monesti potilaille triagessa, että se paras käyntihän se on sellainen joka on turha, että "ei ollutkaan mitään pahaa vikaa". Tutkitaan, epäillään vähän ja sitten katsotaan onko epäilykselle syytä. Jos ei ole epäilykselle syytä niin iloinen pitää olla. 

Ei tietysti liikaa pidä epäillä hoitotyössä ja lääketieteessäkään. Onneksi on hyvä vieri- ym. diagnostiikka työkaluineen olemassa, sekä nykyaikaiset tietojärjestelmät päätöksenteon tukena. Teknologia toimii ja huojentaa epäilyksen varjoa. Ei tarvitse arvella, kun labra- tai kuvantamistyökalut kertovat, että näin on tai näin ei ole. Miten mahtavaa!

Sopivan huoletonta mutta pienen terveen epäilyksen siivittämää viikonloppua teille, hyvät ystävät! 

Mainos
Mainos