Tarve rakastaa, haluta ja tulla halutuksi ei katoa iän myötä mihinkään. Kuva: Pixabay

#346: Seksielämästä

Nyt kun sain otsikolla huomiosi kiinnitettyä, niin haluan heti ohjata sinut lukemaan blogikirjoitukseni numero 339 jossa kirjoitin tabuista elämässä ja hoitotyössä.

Tässä blogikirjoituksessa avaan ajatuksia yhdestä tabusta, vanhusten seksuaalisuudesta. Kun mietin omaa opiskelutaustaani ja koulutuksia sekä koulutustarjontaa, ei minun urallani tullut kertaakaan vastaan opintoja vanhusten seksuaalisuudesta. Toisaalta, oma urani suuntautui enemmän anestesia- ja päivystyshoitotyöhön joten siksi kai en itse näihin opintoihin urani aikana hakeutunut. 

Vaan tämä vanhusten seksuaalisuus lie jonkinlainen tabu aiheena edelleen. Ihmisen elämän edetessä ja terveyden heiketessä ei varmasti seksi ole se mikä on ensimmäisenä mielessä. Mutta esimerkiksi pitkän sairauden (muistisairaus, syöpä) läsnäollessa on vaikutus seksuaalisuuteen tietysti merkittävä. Naisilla gynekologiset vaivat, miehillä urologiset vaivat tai esimerkiksi suolistoavanne vaikuttavat yksilön seksuaalisuuteen todella merkittävällä tavalla. Saattaa olla, että vaikutus on se, että ei tunne olevansa enää haluttu, seksuaalinen olento. Sanomattakin lie selvää, että myös mielen sairauksissa (esimerkiksi masennus) vaikutus seksielämään on merkittävä. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Paitsi näissä sairauksissa, myös ihmisen vanhetessa seksielämä muuttuu jo pelkästään fysiologisten muutoksien vuoksikin erilaiseksi. Minun täytyy myöntää, että en tiedä vanhusten seksielämästä tai sen luonteenpiirteistä juuri mitään. Kaikki mitä luulen tietäväni, on arvailua. Siksipä kirjoitan tämän blogikirjoituksen, vähän niinkuin oman oppimisen ja mielenkiinnon vuoksi. Kirjoitin tämän blogikirjoituksen myös sen vuoksi, että aiheesta puhutaan eikä se olisi tabu.

Niin, niistä fysiologisista muutoksista. Löysin googlettelemalla opinnäytetyön (vuosi 2013, tekijät: Suvi Kytömäki ja Maija Tilli) jossa käsitellään ikääntyneen muuttuvaa parisuhdetta ja seksuaalisuutta. Haluttomuus, hormonipuutteet, lantiopohjalihasten heikentyminen tai erektiohäiriöt... Ikääntyminen vaikuttaa seksielämään mutta ei tee siitä toki mahdotonta. Löysin verkosta ET-lehden artikkelin jossa kerrotaan ikääntyvien olevan yhä tyytyväisempiä seksielämäänsä. Miten mahtava kuulla!

Niin nuorten, aikuisten kuin vanhustenkin tarpeet ja halut eivät ole tabuja, eivät toisaalta myöskään aina täysin julkisia puheenaiheita (ihminen tarvitsee erityisesti seksuaalisuudessa yksityisyyttä ja luottamusta). Kannustan meitä hoitajia puhumaan asiasta esimerkiksi hoitosuhteissa luontevasti. Myös koulutusta aiheesta näyttää olevan tarjolla ja HybridiHoitaja kannustaakin oppimaan myös seksuaaliterveyttä!

Pusi pusi (läpi elämän) !

Mainos
Mainos