Small talk. Small Mää. Kuva: Pixabay

#347: Höpöttelyä

Tänään mun arjessa tapahtui kaksi sinänsä itsenäistä ja pientä tapahtumaa, jotka mukavalla tavalla muistuttavat tavallisen arkisen kanssakäymisen tärkeydestä.

Olin kaupassa ja kassajonossa minua hieman vanhempi mies alkoi juttelemaan niitä näitä. Ostin hieman työkaluja ja juttu lähti niinkin helposta kuin "Jaa, hommia tiedossa?" -repliikistä. Noin nanosekunnin ihmeteltyäni liityin mukaan juttuun -ei liian innokkaasti- vaan suomalaisittain huokaisten ja todeten, että "Nooooh, ei nyt hirveesti mutta pitää vähän takapihaa siistiä".

Siitä juttua sitten riitti yhteensä varmasti sen noin 45 sekuntia, jonka kassahenkilöllä kesti tarkistaa tuotteeseen liittyvää asiaa. Nuo 45 sekuntia menivät mukavasti ja palauttivat mun uskon ihmiskuntaan (tosin ei se koskaan ollut täysin mennytkään) ja suomalaisten kykyyn käydä small talkia täysin vieraiden ihmisten kanssa, tosi elämässä. Siis että on olemassa vielä mukavaa, normaalia kanssakäymistä somen ulkopuolella!

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Hoitotyössä tuli tietysti höpöteltyä eli juteltua omaisten ja potilaiden kanssa muistakin asioista kuin hoitoon liittyvästä. Mutta tämä oli virkistävää huomata, että täysin ventovieraat voivat täysin ilman yhteistä kontekstia päästä ja uskaltautua juttuun ihan tuosta vaan!

Mä olen tietyllä tavalla kaivannutkin tämmöistä kokemusta! Miksiköhän sitä ei useammin itse uskalla jutustella niitä näitä, vieraidenkin kanssa? Ehkä siinä on itsellä ainakin se, että tavallaan pelkää ettei toinen osapuoli lähde juttuun mukaan vaan ihmettelee "omituista höpöttäjää". 

(Muistattehan Pirkka-Pekan sketsin Pulttiboysistä?)

Joka tapauksessa, näinkin pienestä voi ihminen ilahtua ja näin pienestä voi taas tuntea olevansa elossa! Heikot sosiaaliset kontaktit ovat niin tärkeitä! Me etsimme nykyään vain äärikokemuksia, ja vain syvin ystävyys ja täysin merkitykselliset sosiaaliset suhteet kelpaavat! Heikot sosiaaliset kontaktit ovat unohtuneet. Mitä tarkoittaa heikko sosiaalinen kontakti?

Katso mielenkiintoinen juttu YLE Tieteen sivuilta tästä!

(Niin, se ensimmäinen pieni hassu sattuma oli tuo höpöttelytuokio. Toinen oli tämä YLEn jutun bongaus hieman tuon kauppareissun jälkeen)

Mainos
Mainos