Suomi digitaalisen terveydenhuollon maailmankartalle! Kuva: Pixabay

#350: Takapajulasta kärkipaikoille

Viime blogissa mä kerroin yleisesti HIMSS-konferenssin aiheuttamista innostuksen fiiliksistä. 

Oli niin siistiä päästä näkemään mitä kaikkea tehdään, Suomessa ja maailmalla. On lääkkeidenjakorobottia (aivan mielettömän upea keksintö btw!), etävastaanotto-/etäkonsultaatiosalkkua, erilaisia koti-EKG -antureita jne. Isoa dataa hyödynnetään esimerkiksi tekoälyn avulla sepsiksen torjuntaan. Erikoistuvat kirurgit pääsevät opettelemaan leikkaustekniikoita VR (Virtual Reality) tai AR (Augmented Reality, lisätty todellisuus) avulla.

Näitä siistejä juttuja tehdään, mutta valitettavan usein moni näistä jää pilotiksi, kokeiluasteelle. Tästä se mun turhautuminen kumpuaa. 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Mä juttelin tovin Sitran ständillä Sitran edustajan kanssa. Sitralla on menossa IHAN-hanke johon muuten kannattaa tutustua. Tämä hanke kokoaa yhteen pilottihankkeita, joissa kerätään ihmisistä jonkinlaista dataa. Tarkoituksena on luoda reilut, euroopanlaajuiset pelisäännöt datan käytölle - "Ihmislähtöinen datatalous". Data kun on uskomattoman arvokasta ja sitä syntyy koko ajan enemmän (rakenteinen kirjaaminen, sensorit, jne.). Sitran edustajan kanssa juttelimme siitä, miten Suomi on ehkä jäänyt jälkijunaan maailman mittakaavassa terveysteknologian suhteen. Järjestelmämme (lähinnä ehkä säädökset, julkinen terveydenhuolto) ei ole tarpeeksi ketterä muutoksissaan. Me emme Suomessa ole tarpeeksi ketteriä muuttumaan ja hakemaan uusia ja parempia toimintatapoja.

Kadehtien katselen esimerkiksi Mehiläisen ja Terveystalon mobiilisovelluksia, joissa on digiklinikkaa, työterveyschattia, reseptin uusimista... Kaikkea tätä helpossa ja nopeassa muodossa! Valitettavasti meidän julkinen terveydenhuoltojärjestelmämme on monessa paikassa edelleen "Kynä ja Paperi"-tasolla. Se on surullista huomata tänäkin vuonna, vuonna 2019. 

(Se on ollut surullista huomata jo usean vuoden ajan)

Niinpä minä tuon innostumisen ja turhautumisen vuoksi aion nyt ja tulevaisuudessa tehdä kaikkeni, jotta Suomi digitalisoi terveydenhuoltoaan nopeammassa tahdissa! 

Sitra, oma innokkuuteni ja useat muut eri tahot minua tässä tehtävässä auttakoot!

Mainos
Mainos