Joskus palveluiden etsimiseen netistä täytyy saada vähän jeesiä. Kuva: Pixabay

#358: Se löytyy netistä

Mä käytin autoa katsastuksessa eilen ja odottaessani seurasin siinä katsastuskonttorin asiakaspalvelua.

Tiskillä kävi junioria ja senioria. Seniorikansalaiselle tarjottiin mun mielestä todella hyvää palvelua, kun neuvottiin auton liikennekäytöstä poistamisessa aivan siinä tiskillä, suusanallisesti. Seniorikansalainen sai asian hoidettua katsastuskonttorin henkilön kanssa ilman, että tiskin takaa olisi yksioikoisesti vaan todettu, että "ne tehdään kaikki nykyään netissä, käykää katsomassa, sieltä ne ohjeet ja palvelut löytyy".

Mietiskelin siinä samalla, että tämä henkilökohtainen palvelu ja neuvonta on se mikä meidän täytyy säilyttää. Vaikka kuinka tehtäsiin hyviä ja yksinkertaisia itsepalveluportaaleja ja vaikka kuinka asiakasta neuvottaisiin olemaan omatoiminen, on oltava edelleen se paikka jossa ihminen ja asiantuntija neuvoo sinua alkuun ja voi vaikka ensimmäisen kerran tehdä kanssasi rekisteröitymisen tms. Ei missään nimessä saa vain sokeasta tokaista, että "se löytyy netistä".

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Tämä koskee myös ja erityisen paljon meitä terveysalan ihmisiä. Hyvin paljon satsataan itsepalveluportaaleihin sekä muihin teknisiin toteutuksiin, mutta ei missään nimessä saa unohtaa ihmiseltä ihmiselle tapahtuvaa opastamista ja neuvomista. On kovin ymmärrettävää, että kun esimerkiksi sairaalan potilasvolyymit lisääntyvät ja potilasvirtaa halutaan hallita, otetaan käyttöön kaikki tarvittava jotta potilaat ohjautuisivat mahdollisimman paljon itse oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan. Mikään opaste tai nettipalvelu ei silti täysin korvaa esimerkiksi aulahoitajaa tai infotiskiä, tämän huomasin päivystyksessä työskennellessäni.

Meidän hoitajien ja lääkäreiden on siis oltava itse tietoisia niistä nettipalveluista joita potilaamme ja asiakkaamme käyttävät ja meidän on oltava niiden palveluiden asiantuntijoita potilashoidon asiantuntijuuden lisäksi. On oltava valmis neuvomaan vaikka kädestä pitäen, "kuinka minä ne omat labra-arvot ja lääkärin tekstin nyt näenkään". 

Sairaanhoitaja, digihoitaja, nettihoitaja. Monena saa olla, mutta sehän ei ole meille ongelma eikä mikään!

Mainos
Mainos