Mittaa, asettele... Joskus (kirurgiassa) jopa sahataan ja ruuvataankin. Kuva: Pixabay

#362: Vahva käsityön leima

Mä olen aikaisemmin kirjoittanut paljon siitä kuinka robotit, robotiikka ja teknologia korvaavat myös hoitajan ja lääkärin tehtäviä. Tämä ei tietystikään ole koko totuus. Ne tulevat korvaamaan ja ovat jo osittain korvanneet ihmisen tietyillä osa-alueilla joissa suoritetaan toistuvaa, helposti toistettavaa työtä. Tästä esimerkkinä voisi olla esimerkiksi sairaalan ruoka- tai lääkeainelogistiikka.

Iltalehtimäisissä otsikoissa voisi hoitajien puolesta lukea: "Robotti vei työntekijältä työn - Nyt puhuu hoitaja!". Robotti ei nimittäin anna haastattelua.

Onneksi tässä suhteessa ei ole pelättävää - Ihmisen hoitamisessa on ja säilyy vahva käsityön leima. Se "Human Touch". Se tunneäly (emotional intelligence) joka on meidän vahvinta valuuttaa nyt ja tulevaisuudessa. Sitä eivät keinoäly eivätkä robotit korvaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vaikkakin robotti osaa ottaa esimerkiksi suoninäytteen ja leikata eturauhasta supertarkasti kirurgin ohjauksessa, ei käsityö ja käsillä tekeminen häviä mihinkään aivan heti. Algoritmeille on vaikea opettaa esimerkiksi kompleksin anatomian vuoksi hankalaa tipan- tai katetrin laittoa. Algoritmille ei voi (ainakaan helposti) opettaa miten laitat nenä-mahaletkun levottomalle potilaalle tai miten pohjustat suonikanyylin laittoa pienelle syöpäpotilaalle. Puhumattakaan siitä edusta, miltä toisen ihmisen kosketus tuntuu potilaasta. Koskettaminen on välittämistä.

Robotti voi oppia hymyilemään käskystä, mutta kärsivän ja sairastavan ihmisen syvää ymmärrystä sille ei voi opettaa.

Meillä on siis vielä vahva etulyöntiasema, arvoisat hoitajakollegat ja lääkärit! Mutta haluan tässä muistuttaa, että teknologia ei ole kilpailija vaan kaveri. Teknologia auttaa meitä keskittymään siihen mitä teemme parhaiten - Hoidamme ihmistä. Muut ylimääräiset hommat, vaikkapa lääkkeiden kuljetus tai vitaaliarvojen kerääminen vitaalimonitorilta - Jätetään se teknologian tehtäväksi! Let's hyödynnetään isoa datamäärää (jota keräämme päivittäin sairaalassa vaikkapa rakenteisen kirjaamisen avulla) hoitaaksemme potilaita entistä tehokkaammin! Jätetään analysointi keinoälyn tehtäväksi ja kohdataan me ihminen ihmisenä!

Let's go!

Mainos
Mainos