Parhaan työpaikan pysti. Kuva: Pixabay

#364: Hyvä työpaikka

Mä kirjoitin aiemmin tässä HybridiHoitaja-blogissa työilmapiiristä. Avasin keskustelua siitä, miten tärkeä tekijä työilmapiiri on työviihtyvyyden kannalta.

Jatketaanpa vähän samasta aiheesta, laajemmin.

Minkälainen on hyvä työpaikka? 

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Naiivisti ajatellen, hyvä työpaikka on sellainen jossa työntekijä viihtyy ja johon on mukava mennä. Mutta millä tavalla tämä Great Place to Work tehdään? Kuka sen tekee?

Sitä ei tee yksittäinen työntekijä, eikä sitä tee myöskään yksin pomo eivätkä yksin työsuhde-edut. Hyvä työpaikka on monen tekijän summa. Työilmapiiri, työvuorosuunnittelu, työtilat (ergonomia, työturvallisuus, valaistus jne.) ja resurssit ovat varmasti suurimpia tekijöitä hyvän työpaikan reseptissä. Hyvä työpaikka on yhden työtekijän mutta myös kaikkien työntekijöiden toiminnan tulosta. Vaikka hyvä työilmapiiri tehdään yhdessä, niin ilmapiiriä voi kohentaa mutta myös tulehduttaa yksi yksittäinen työntekijä.

Hyvä työpaikka on siis yllättävän pienistä asioista koostuva juttu. Esimerkkinä: Minun on hyvä tehdä täällä töitä, koska lääkkeen jakoon on rauhoitettu oma, hyvin valaistu työtila jossa lääkkeet saa jakaa keskeytyksettä. Meillä on vuorossa huomioitu lääkkeenjakoon menevä aika ja hoitajaresurssit mitoitettu sen mukaisesti.

Hyvässä työpaikassa esimies on aidosti kiinnostunut siitä, mitä alaisille kuuluu. Hyvässä työpaikassa alainen voi myös miettiä mitä esimiehelle kuuluu. Jos oikein rohkaistut, kysäiseppä esimieheltäsi välillä mitä hänelle kuuluu. Pitäkää usein kehityskeskusteluita tai vastaavia edistystä ja kuulumisia luotaavia kohtaamisia. Hyvässä työpaikassa kommunikaatio on avointa ja kaksisuuntaista.

Hyvässä työpaikassa asiakkaat ja potilaat saavat hyvää palvelua. Tämä on mun mielestä ihan itsestäänselvyys. Hyvässä työpaikassa tosin voi työkaverin kanssa kahden kesken tullettaa vähän kriittisempiäkin tuntemuksia, eikä kaiken tarvitse aina väkisin olla ihanaa. Mutta asiakkaalle ja potilaalle pitää olla silti mukava.

Ja kyllä hyvässä työpaikassa myös asiakas tai potilas on hoitajalle ja lääkärille mukava. Hyvä työpaikka on sellainen, jossa ei tarvitse pelätä oman työturvallisuuden vuoksi, paikka jossa ei syljetä tai nyrkillä lyödä toista naamaan tai muutoinkaan vahingoiteta. Ei sanota toista haukkumanimillä vaan kiitetään ja ollaan ihmisiä toisillemme.

Näihin naivistisiin tunnelmiin päätän lähetyksen tältä erää.

Mainos
Mainos