The World is in your hands. Kuva: Pixabay

#366: Kokonaisvaltaista

Muistan, kun hoitajaopinnoissa minulle, nuorelle pojalle, kovasti toitotettiin siitä kokonaisvaltaisesta ihmisen kohtaamisesta ja hoidosta. Tuntuu, että silloin tajusin kyllä mistä on kyse, mutta en todellakaan voi sanoa sisäistäneeni asiaa.

Voisin myös rohkeasti todeta, että maailma ei ollut vielä 20 vuotta sitten valmis ihmisen kokonaiseen kohtaamiseen. Hoidettiin enemmän ongelmaa, keskityttiin siihen sen sijaan että katsottaisiin laajasti ja... noh, kokonaisvaltaisesti ihmistä ja hänen tilannettaan. Käytännön esimerkki: Korkea verenpaine, ruokavalion ja liikunnan merkitys sen hoidossa mutta myös henkinen hyvinvointi (ei stressiä) on tärkeää. Hyvinvointi työssä ja vapaalla vaikuttavat kumpainenkin esimerkiksi juuri verenpaineeseen.

Jatkaen edellisestä esimerkistä. Nyt, vuonna 2019 on helpompi syödä terveellisemmin ja on helpompi puhua esimerkiksi stressistä, masennuksesta, arjen kiireestä jne. Nyt on sallitumpaa olla rehellinen oma itsensä kuin vielä 20 vuotta sitten. Esimerkkinä tästä matalan kynnyksen avusta on esimerkiksi Terveyskylän Neuvo-botti joka auttaa syöpäsairauksien hoitoprosessia läpikäyvää tai nuorta masentunutta ihmistä, koska vaan, matalalla kynnyksellä.

Joku teistä saattaa ajatella edellisen kappaleen lauseesta "Nyt on sallitumpaa olla rehellinen oma itsensä", ehkä toisin. Saatat ajatella, että "kakan marjat, Instagram ja Facebook ovat täynnä feikki-ihmisiä joilla muka menee aina hyvin eikä mikään ole huonosti". Ymmärrän ajatuksesi, mutta väitän silti että nyt on helpompaa olla rehellinen oma itsensä. Sitä ei toki tarvitse olla julkisesti, ei kaikkea tarvitse jakaa vaikka onneksi ikävistäkin asioista on nykyään helpompaa ja sallitumpaa puhua.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Siihen kokonaisvaltaisuuteen vielä takaisin. Toivon, että mahdollisimman moni meistä ihmisiä hoitavista ammattilaisista muistaisi, että yksi yksittäinen oire voi toki johtua yksittäisestä syystä (skeittilaudalla kaatuminen, murtunut ranne esimerkiksi), mutta monissa vaivoissa taustalla voi olla se tarve ihmisen kokonaisvaltaisempaan hyvinvointiin. Liikunta, ruokavalio, onnellisuus, rakkaus, työkykyisyys, merkityksellisyyden tunne, kuulluksi tuleminen... Tässä muutamia avainsanoja ja teemoja jotka vaikuttavat esimerkiksi siihen korkeaan verenpaineeseen. 

Sitä minä vaan, että pidetään mielessä että niin moni asia vaikuttaa niin moneen asiaan. Eikä tehdä sillai tyhmästi, että unohdetaan ihmisen kokonaisuus.

Tämmöistä tajunnanvirtaa ihmisen hoitamisesta ja hyvinvoinnista. Kyllä, edelleen taustalla vaikuttaa ajatukset joita sain Aki Hintsan "Voittamisen Anatomia"-kirjasta. 

Mitä sitte?

Mainos
Mainos