Aggressiivisuuden kohtaaminen kuuluu valitettavan usein myös hoitajan työhön. Kuva: Pixabay

#369: Työturvallisuudesta

Väkivallan ja aggressiivisen käytöksen kohtaaminen on osa hoitotyötä, valitettavasti. Varsinkin ensihoidossa, päivystyshoitotyössä sekä tietysti myös psykiatriassa ja geriatriassa aggressiivisen käytöksen kohtaaminen on miltei jokapäiväinen ilmiö. Työturvallisuuden kannalta väkivallan ja aggressiivisuuden kohtaaminen on tietysti yksi suurimpia riskejä, hoitaja saattaa päätyä hoidettavaksi.

Olen kohdannut hoitotyössä työvuosieni aikana paljon aggressiivista käytöstä ja jopa väkivaltaa. Aina syynä siihen eivät ole päihteet tai psyykkiset ongelmat, henkistä väkivaltaa voi kokea esimerkiksi tyytymättömän asiakkaan / potilaan taholta vaikka kuinka yrittäisi hoitaa tilanteen moitteettomasti. Oma, rauhallinen ja looginen suhtautuminen tietysti auttavat tilanteiden hoitamisessa. Koulutuksella on tähän myös osansa, väkivaltaisten ja vaarallisten tilanteiden kohtaamiseen ja niissä toimimiseen on fiksuja koulutuksia jotka antavat parempia valmiuksia toimia näissä haastavissa tilanteissa.

Hoitajan oikeaoppinen toimiminen väkivaltaisissa tilanteissa ei ole ainoastaan oman turvallisuuden puolesta toimimista. Hoitaja suojelee näissä tilanteissa tietysti myös työkavereita sekä muita potilaita ja omaisia. Puhumalla ja omalla rauhallisella käytöksellä voi pelastaa paljon mutta ei tietysti kaikkea. "Puhejudon" lisäksi on tietysti tunnettava poistumistiet ja käytettävä herkästi henkilökohtaisia hälyttimiä.

Mainos (teksti jatkuu alla)
Mainos

Vartijan jatkuva läsnäolo ja omien henkilökohtaisten hälyttimien mukana kantaminen ovat osa turvakulttuuria. Paikantimella varustettu henkilökohtainen "lätkä" eli hälytin roikkui mulla taskun reunassa joka vuorossa mukana. Hälyttimessä oli kaksi nappia - Lisäapuhälytys (esimerkiksi potilaan nostamiseen lattialta tarvitsee lisää käsiä) ja turva- eli päällekarkaushälytys. Hädän sattuessa alta aikayksikön sai avuksi sekä vartijan että noin 10 työkaveria. 

Pitäkää siis hälyttimet mukana ja kouluttakaa itseänne näiden vaikeiden tilanteiden kohtaamisessa. Eikä se ole ainoastaan nuo päivystys ja ensihoito jossa väkivaltaisia tilanteita meidän alalla kohtaa. Tämän hoitajat.net -sivun jutussa sanotaan, että väkivallan uhkaan on varauduttava (tietysti) myös kouluissa mutta myös päiväkodeissa. Jälkimmäinen ehkä hieman ihmetytti mutta ei toisaalta yllätä.

Toivon työrauhaa ja väkivallattomia vuoroja teille, hyvät kollegat!

Mainos
Mainos